Pärast eelvalimiste võitu avaldatud arvamusküsitluse järgi võidaks Fillon kindlalt parempopulistliku Rahvusrinde juhti Marine Le Peni, vahendab Reuters.

Kui pea kõik hääled olid loetud, oli Fillon kogunud paremtsentristliku erakonna Les Républicains (Vabariiklased) korraldatud eelvalimistel 66,5 protsenti häältest.

Filloni reformiplaanid on palju kaugeleulatuvamad kui praeguste võimude läbiviidud tööjõureformid, mis on kutsunud esile kuid kestnud tänavaproteste, mis annab Le Peni Rahvusrindele ja valitsevatele sotsialistidele mõningat lootust.

Veel paar nädalat tagasi oodati, et paremtsentristide presidendikandidaadiks saab mõõdukam Alain Juppé, kes oli küsitluste järgi eelvalimiste favoriit.

„Meie jaoks on ta suurepärane kandidaat,“ ütles Rahvusrinde esindaja Florian Philippot Reutersile. „Tema projekt on meie omast nii teravalt erinev.“

Marine Le Peni juhtimisel on Rahvusrinne muutunud majanduslikult liberaalsest, väikeettevõtlust toetavast erakonnast parteiks, mis lubab madalamat pensioniiga ja tagada Prantsusmaa helde heaolusüsteemi säilimise.

Fillon kavatseb aga viie aasta jooksul avalikke kulutusi kärpida saja miljardi euro võrra, tühistada rikastele kehtestatud maksu, tõsta pensioniea 65 aastale ning tõsta käibemaksu.

Prantsusmaal ootavad nüüd kõik, kas sügavalt ebapopulaarne president François Hollande otsustab oma sotsialistliku partei eelvalimistel jaanuaris kandideerida. On olemas märgid selle kohta, et kandideerimist kaalub praegune peaminister Manuel Valls.

Hollande’i lähedased abid on öelnud, et ta kandideerib hoolimata ebapopulaarsusest. Et Fillonil puudub laiem toetus, mis on olemas tsentristlikumal Juppél ning et tema majandusprogramm on radikaalsem, võib Hollande’il tekkida alus, kuhu oma kandidatuur rajada.

Küsitluse järgi ei saaks aga ei Hollande ega Valls presidendivalimiste esimeses voorus üle üheksa protsendi häältest ega pääseks teise vooru.

Paremini ei läheks ka endisel majandusministril Emmanuel Macronil ega vasakpoolsete esindajal Jean-Luc Mélenchonil.

Filloni seisukohad samasooliste abielude küsimuses ja arvamus, et sisserändajad peavad assimileeruma prantsuse kultuuriliste väärtustega, võivad muuta ta Rahvusrinde jaoks keerulisemaks vastaseks ning lihtsamaks sihtmärgiks vasakpoolsete jaoks.

Kindlasti püüab Fillon saavutada soojemaid suhteid Venemaaga, kui on olnud president Hollande’il.

Juppé teatas, et toetab Filloni kampaaniat ning ka endine president Nicolas Sarkozy kutsus erakonda üles ühtsusele.