Esmaspäevast alates on inimestel võimalik Castrole austust avaldada, enne kui tema põrm toimetatakse Santiago de Cubasse, kust revolutsionäär oma võimupüüdlusi 1953. aastal alustas. Castro tuhk sängitatakse seal mulda järgmise nädala pühapäeval.

Välja on kuulutatud üheksapäevane lein ja lipud lehvivad pooles mastis, vahendab uudistekanal BBC.

Ameerika Ühendriikide linna Miami tänavatel võeti teade Castro surmast vastu aga juubelduste saatel.

Ameerika Ühendriikide ametis olev riigipea Barack Obama avaldas kaastunnet Castro lähedastele ja ütles, et „ajalugu peab meeles ja hindab selle ainsa isiku tohutut mõju inimestele ja maailmale tema ümber“. Kanada peaminister Justine Trudeau kõneles oma „sügavast kurbusest“ seoses Castro surmaga, keda ta nimetas „legendaarseks revolutsionääriks ja oraatoriks“.

USA tulevane president Donald Trump võttis aga teistsuguse lähenemisviisi ja teatas, et „Castro oli verine diktaator, kelle pärand koosneb laskmissalkadest, vargusest, kujuteldamatust kannatusest, vaesusest ja fundamentaalsete inimõiguste keelamisest“.

Kuuba endine riigipea Fidel Castro, suri reedel 90-aastasena. Ta tuli kommunistliku revolutsiooniga võimule 1959. aastal ja loobus võimust raske haiguse tõttu oma venna Rauli kasuks 2006. aastal.