Kaks nädalat peale valimisi loetakse aga endiselt hääli ning Cook Political Reporti andmetel on Trump kogunud 62,2 ja Clinton 64,2 miljonit häält, vahendab BBC News.

Tegemist on viienda korraga, kui rahvahääletuse võitja on valimised kaotanud.

2000. aastal sai demokraat Al Gore George W. Bushist ligi 544 000 häält rohkem. Bush võitis pärast kohtuvaidlust selle üle, kes võitis valimised Florida osariigis.

Sel korral sai Clinton palju hääli näiteks USA rahvarohkeimas osariigis Californias, kuid Trump võitis enamiku niinimetatud lahinguväljaosariikidest, mis lõpuks otsustavad valimiste tulemuse.

Valijameeste süsteem eelistab kandidaati, kes võidab väikese vahega paljudes osariikides kandidaadile, kes võidab suurelt vähestes osariikides.

Grupp teadlasi, juriste ja andmeeksperte püüab veenda Clintoni meeskonda ühinema nende valimistulemuste uurimisega kolmes osariigis, et kontrollida, kas seal ei toimunud välismaalt pärit häkkimist, mis valimistulemust mõjutas. Tuntakse huvi, miks esines Clinton halvemini maakondades, kus kasutati elektroonilisi hääletusmasinaid, võrreldes maakondadega, kus kasutati pabersedeleid ja optilisi skannereid.

Clintoni kampaaniameeskond ei ole aga üles näidanud huvi ühinemise vastu võitlusega häälte uuesti ülelugemise eest.

Roheliste kandidaat Jill Stein kogub raha häälte ülelugemise taotlemiseks samades osariikides – Michiganis, Wisconsinis ja Pennsylvanias - millest kõigis võitis Trump.