Sama piirkonda tabas 2011. aastal üks kõigi aegade võimsamaid maavärinaid, millele järgnes tsunami. Hukkus 18 000 inimest. Tsunami tekitas katastroofi Fukushima tuumajaamas, mille tagajärgede likvideerimine alles kestab. Teisipäevane maavärin ja tsunami tuumajaama võimude teatel siiski ei kahjustanud, vahendab BBC News.

USA geoloogiateenistus määras maavärina magnituudiks alguses 7,3, kuid alandas seda hiljem 6,9-le. Jaapani meteoroloogiaagentuur teatas, et tsunamikahjustusi ei ole oodata, kuigi väikseid kõikumisi merevee tasemes võib olla. Agentuuri teatel oli tegemist 2011. aasta maavärina järeltõukega.

Teisipäevase maavärina sügavuseks määrati hinnanguliselt 30 kilomeetrit, teatas Jaapani meteoroloogiaagentuur.

Tugevaid tõukeid oli tunda ka Fukushima prefektuurist umbes 160 kilomeetri kaugusel lõunas asuvas Tokyos, kus hooned kõikusid vähemalt 30 sekundit. Kümned tuhanded inimesed võitsid kuulda evakuatsioonihoiatusi ja liikusid kõrgematesse piirkondadesse.

Fukushima prefektuuris oli näha laevu sadamatest väljumas ning autotootja Nissan peatas töö Fukushima mootoritehases.

Fukushima tuumajaama lähedal jõudis rannikule meetrine tõusulaine, kuid Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga ütles, et televisioonis üle kantud pressikonverentsil, et mingit probleemi ei ole.

Kõiki tuumajaama reaktorid lülitati 2011. aastal välja, kui kasutatud tuumakütuse jaoks on endiselt vaja jahutust. Suga sõnul peatus kolmanda reaktori vesijahutussüsteem, kuid muid kahjustusi ega kõrvalekaldeid ei ole. Tuumajaama operaatorfirma TEPCO teatas, et jahutussüsteem pandi uuesti tööle ning temperatuur tõusis vaid veidi lubatud piirides.