Kross ütles neljapäeval ERR-ile, et tal on ettepaneku esitamiseks olemas paarikümne saadiku allkirjad mitmest fraktsioonist ning sisuks on suurendada riigikogu kantselei eelarvetööjõukulude rida 3 miljoni euro võrra.

"Suuremal osal maailma parlamentidest on saadikutel assistendid," rääkis Kross. Silmas ei peeta "kohvikallajaid", vaid õigusloome ja sisulise töö ametnikke. Ta möönis, et riskib ajakirjanduse ja avalikkuse pahameelega, kuid riigikogu töö tõhusust suurendaks saadiku abi märgatavalt.

"Meile on juba omistatud kummitempli maine, aga sageli pole küsimus mitte pimesi valitsuse eelnõudega nõustumises, vaid lihtsalt pole pädevust ja ehk ka julgust luua ise eelnõusid. Ometigi on riigikogu liikmel õigus ja kohustus seadusi algatada," lisas ta.

Kross lausus, et idee riigikogu liikme assistendi töökoha loomiseks riigikogu kantseleis tekkis tal enne valitsuskriisi ning seda ei maksa seostada Reformierakonna opositsiooni jäämisega.

Ta tõi näiteks, et see, kui Soome Eduskunnas võeti kriitika saatel tööle saadikute abid, tõi kaasa parema töö kvaliteedi ja sellele järgnes Eduskunna maine paranemine ühiskonnas.