Teaduste Akadeemia saalis läbirääkimisi pidanud Keskerakonna esimees Jüri Ratas, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ning Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna tutvustavad, millised maksumuudatused ja muutused Eesti majanduspoliitikat ees ootavad.

Jüri Ratase sõnul on oluline, et maksupoliitika muutuste puhul on oluline, et Eesti ettevõtluskeskkond läheks edasi ja oleks aktiivsem ning investeeringute raames saaks majandust toetada. "Oleme majandus- ja maksupeatükis pööranud palju tähelepanu Eesti inimestele ja inimeste sissetulekute paremale positsioonile."

Ratase sõnul on uue koalitsiooni üks olulisemaid muudatusi tulumaksureform. "Oleme senise maksusüsteemi ümber teinud. Tulumaksumäär ei tõuse, see jääb jääb 20 protsendile. Maksuastmeid sama palju kui täna, põhiline eesmärk on see, et sellega kõnetame 86 protsenti tööealisest elanikkonnast."

Tulumaksuvaba miinimum kerkib 170 eurolt 500-ni ning see hakkab kehtima 1. jaanuarist 2018. Näiteks 1200 eurot teeniv inimene hakkab igal kuul teenima 62 eurot rohkem võrreldes tänasega. Võidavad kõik, kelle brutopalk on kuni 1758 eurot. Need, kes teenivad üle 2100 ehk kaks keskmist Eesti palka, hakkavad maksimaalselt 32 euri rohkem igas kuus maksma.

IRLi esimees Margus Tsahkna vabandas ajakirjanike ees, et nad on pidanud avaldama Reformierakonna saadetud materjale, millest ükski pole vastanud tõele. "Kui me valitsuse kokku saame, siis elavneb eesti majandus. Tulumaksumäär ei tõuse, 20% määr jääb, astemelist tulumaksu ei kehtestata."

Maksumuudatuste mõjul leeveneb ettevõtjate palgakoormus, sest palgatõusu nõue on olnud suur, rääkis Tsahkna.

Investeeringute programmist rääkides ütles Tsahkna, et invetseeringuteks tehakse konreetsed analüüsid ning investeeritakse ainult investeeringutena. "Me ei võta kohustusi riigile, see on tondijutt, et koalitsioon hakkab laenama, et rahastada jooksvaid kulutusi."

IRLi esimehe sõnul on uue võimuliidu algatatud muudatused suured - maksupoliitika, haldusreformi lõpuleviimine, pensionireform, vanemahüvitise reform jne. "Peenhääletuse ajastu on läbi!"

Tsahkna lisas, et töötuskindlustusmakse osas ootab uus valitsus, mida töötukassa nõukogu järgmisel aastal ette paneb. Töötuskindlustusmakse on aastaid püsinud üsna kõrgel tasemel, sest valitsus pole soovinud seda langetada.

Diisliaktsiisi tõus jääb 2018. aastal ära. Samuti jääb ära majutusasutuste käibemaksutõus.

Ettevõtete tulumaksukoormust vähendatakse stabiilsete dividendimaksete korral 20 protsendi pealt 14 protsendile.

Eluasemelaenu intresside tulumaksuvabastuse piirmäära langetatakse. Hoiuseintressi maksuvabastus kaotatakse.

Kokku lepitu ka mitmete kulude tõusus. Matusetoetus taastatakse. Doktoranditoetust suurendatakse. Rahastatakse vaktsineerimist emakakaelavähi vastu. Täiendavalt rahastatakse ujumise algõpet.

Tuleb riiklik üleminekutoetus põllumeestele (top-up), samuti täismahus kriisiabi põllumeestele. Koolitoiduraha kohalikele omavalitsustele tõuseb ühe euroni ja maagümnaasiumidele makstakse lisaraha.