Viimaseid päevi majandus- ja taristuministri ametis töötav Kristen Michal ütles, et valitsusvahetus seab tema jaoks uude valgusesse ka tuleva aasta kohalikel valimistel Tallinna linnapeaks kandideerimise. “Ma arvan, et see on tõsine väljakutse. Nüüd, kus tekib rohkem aega sellele pühenduda, ei ole see üldse halb mõte,” tõdes Michal Delfile.

“Ma julgeks küll öelda, et kui ma vaatan täna Reformierakonnas ja Tallinna piirkonnas ringi ning kohe lähen meie noortega rääkima, et silmad senise kogemuse põhjal selgelt säravad, võitlusvaimu on palju. Järgmise sügise valimisteni ei ole väga palju aega, nii et selles mõttes võib-olla tuligi see kõik väga õigel ajal, et tuleb tegutsema hakata,” ütles Michal.

“Mina olen valmis kandideerima Tallinna linnapeaks, aga selle otsustab Reformierakonna Tallinna piirkond,” kinnitas ta enda valmisolekut pealinna juhtima hakata.

Michal: IRL ja sotsiaaldemokraadid hakkasid juba kevadel Keskerakonnaga tihedamalt suhtlema

Michali sõnutsi koorub märkidest ja keskerakondlaste öeldust välja see, et IRL-i ja sotsiaaldemokraatide kontaktid Keskerakonnaga on olnud tihedamad juba kevadest.

Selle taustal tema hinnangul ka mõistetav, kuidas IRL-i ja sotsiaaldemokraatide retoorika ühtäkki pöördus ja paljud ettepanekud ei liikunud valitsuses nii kiiresti, kui oleks võinud. “Erinevad ettepanekud, mis on ka minu valdkonnas olnud — elektrituru seadus —, on oodanud pikka aega tegelikult,” märkis majandus- ja taristuminister.

“Justiitsministriga kulus meil kaks ja pool kuud tegelikult erinevateks vaidlusteks sotsiaaldemokraatidega ja samas see toob jälle kümneid miljoneid eksporditulu ja üle 2000 tuhande töökoha Virumaa regiooni, metsandusse laiemalt,” selgitas Michal.

“Paljud asjad on tagasivaates mõistevad, aga vaatame, mis edasi saab. Meie jaoks on kõige murettekitavam selle uue koalitsiooni senised sõnumid erinevatest maksutõusudest ja ettevõtluse reeglite ettevõtlusele mitte soodsamaks muutmisest,” lausus ta.

Michali arvates oleks võimalik Keskerakonna, IRL-i ja sotsiaaldemokraatide koalitsioon vähemalt praeguse sõnastuse järgi selgelt vasakule poole minemine. “Ütleme, et eelmine koalitsioon oli seadnud selge sihi sellele, et tööjõumaksud peavad alanema, ettevõtlus peab muutuma lihtsamaks. Tegime seda ju koostöös erinevate ettevõtlusorganisatsioonidega — tegelesime nullbürokraatiaga, maksuamet tegi tegelikult lihtsamat aruandlust, maksukeskkonda ja ka laenamine oli arutluse all ainult teatud piirides ja vajalike objektide jaoks. Täna ma loen neid sõnumeid, et ei kahelda selles, et võib-olla rohkem laenata. Mida sellega katta, seda peavad nemad ütlema.”

Michal tõi loodava koalitsiooni plaanide juures murekohana välja, et plaanitakse erinevaid makse tõsta ja seada ettevõtlusele lõive. “Selles mõttes ma pigem jälgin täna murega, ootame need konkreetsed ettepanekud ära ja siis saab täpselt kommenteerida,” sõnas

Küsimusele, mida arvab Michal väidetest, et ka Reformierakond rääkis partnerite seljataga Keskerakonnaga valitsuskoalitsiooni loomisest, vastas ta, et see jutt on vale. “See on tagantjärele üsna mõistetav jutt. Seda juttu levitasid petteks ilmselt need samad, kes käisid rääkimas. Ma arvan, et seda juttu nad võivad rääkida kõrge eani — loodame, et tervist jätkub —, aga faktid on näidanud, et jutt muutus ühtäkki kõigil partneritel üsna ühesuguseks," selgitas Michal.

"Ka avalikkus tegelikult seal teisel või kolmandal päeval, kui see võimupööre käis, hakkas ühtäkki aduma, kuidas korrati samu poliittehnoloogilisi sõnumeid, kuidas on seisak ja kuidas üks või teine asi ei liigu. Kohe, kui hakati asju põhjalikumalt vaatama, selgus, et partnerid ise olid mõnda asja pidurdanud. Nii et ütleme, et see on selline osav suitsukate. Alguses lollitatigi meedia ja avalikkus ära ning ka meie olime samamoodi segaduses nagu Eesti rahvas. Nii et see ei erinenud," leidis Michal.

Delfi uuris ka seda, millal Michal viimati näiteks Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaarega kohtus või rääkis. Reformierakondlane kinnitas, et tema pole Edgar Savisaarega viimase kahe või kolme aasta jooksul rääkinud. "Ma olen küll kunagi töötanud umbes 96. aastal Tallinna süsteemis ja sealt edasi, aga ma küll ei suuda meenutada [viimast -toim] Edgar Savisaarega kohtumist," kinnitas Michal ja lisas, et see oli aastaid tagasi.