Oma viimasel välisreisil presidendina olev Obama on pidanud vastama oma vestluskaaslaste küsimustele Donald Trumpi võidu kohta USA presidendivalimistel ja viimase plaanide kohta. Obama on püüdnud rääkida lepitavas toonis, kinnitades, et Trump jääb kindlaks transatlantilistele sidemetele ja NATO-le, vaatamata Trumpi kampaaniaaegsetele avaldustele, vahendab CNN.

Obama kordas kolmapäeval oma kinnitust, et USA jääb NATO-le ja liitlassuhtele Euroopaga kindlaks ka Trumpi presidendiks olemise ajal. Obama sõnul on liitlaste kaitsmise kokkulepe raudkindel.

„Ma olen kindel, et nii nagu Ameerika seotus transatlantilise alliansiga on vastu pidanud, olgu siis demokraatliku või vabariikliku administratsiooni all, see seotus jätkub. Sealhulgas meie lubadus ja meie lepingukohustus kaitsta iga liitlast,“ ütles Obama.

Obama kinnitas, et inimesed on ära teeninud õiguse valida oma valitsusi ja juhti.

„Demokraatia võib olla eriliselt keeruline. Uskuge mind. Ma tean,“ lausus Obama. „Aga see on parem kui alternatiivid, sest see võimaldab meil oma erimeelsused rahumeelselt läbi töötada ja oma ideaalidele lähemale liikuda.“

Obama ütles, et süsteem, kus inimesed valivad oma juhid, on loomulikult isekorrigeeruv, mis annab kodanikele võimaluse kurssi muuta, kui mõni partei või süsteem ei tööta.

„See lubab meil vigu parandada,“ ütles Obama. „Iga presidendi tegu või iga valimistulemust või iga seadust mis on osutunud vigaseks, on võimalik demokraatiaprotsessi kaudu parandada.“

Oma sõnadele lisas Obama sümboolsust, ronides Ateena Akropolile ja kõndides 2500-aastases Parthenonis, mida peetakse demokraatia hälliks.