Anneli Ott tõi välja, et politsei- ja piirivalveamet plaanib tuleval aastal liita Lõuna-Eestis kolm politseijaoskonda – Võru, Valga ja Põlva politseijaoskonna – Kagu jaoskonnaks. Ta küsis siseministrilt, kas selle pilootprojekti üks eesmärk on tõsta olemasolevate töötajate palka ning palus ministril hinnata, kui palju on võimalik politsei- ja piirivalveametis kokku tõmmata ning töötajaid koondada, et organisatsioon toimiks ja oma funktsioone täita suudaks.

Siseminister Hanno Pevkur selgitas, et see, mis on Võru-, Valga-, Põlvamaal praegu pilootfaasis, on selge soov ühtlustada juhtimistasandeid ja anda vajaduse korral ka lisaressurssi maakonnaülesteks reageerimisteks.

Minister ütles, et kagupiirkond on üks keerulisemaid piirkondi politsei järelkasvu vaates ning vaatamata sellele, et seal on teatud teenistusgruppidel lisakoefitsiendid, on jätkuvalt väga keeruline sinna jaoskondadesse inimesi palgata. „See, et Vabariigi Valitsus on järgmise aasta eelarves ette näinud 3%-lise palgafondi kasvu, tähendab lisavahendeid, mida politsei- ja piirivalveamet saab kasutada. Kuidas see sisemiselt jaotub, seda näitavad eeldatavalt lähinädalad, kui politsei- ja piirivalveamet saab need otsused teha,“ sõnas minister.

„Mis puudutab aga seda, kas see pilootprojekt võimaldaks ka iga päev näiteks patrulltööd tegevate inimeste palka tõsta, siis kindlasti see annab lisavõimaluse, sest n-ö korraldatakse ümber juhtimistasandit, kus on kõrgemad palgad,“ tõi Pevkur välja. Ta lisas, et personali järelkasvuga peab jätkuvalt tegelema.

„Nagu ma olen varemgi öelnud, jõuab politsei- ja piirivalveametis näiteks järgmise kümne aasta jooksul pensioniikka umbes 1700 politseinikku, mis on üle 40% aktiivsetest politseinikest. Nii et tegemist on väga suure mahuga ja sellest tulenevalt tuleb vaadata nii Sisekaitseakadeemia järelkasvu peale, seal koolituse tõstmise peale kui ka leida palgatõstmise vahendid selleks, et need inimesed, kes politseis täna töötavad, ei peaks sealt lahkuma,“ sõnas minister.

Siseminister vastas veel Arno Silla küsimusele idapiiri korrastamise hetkeseisu kohta ja Raivo Põldaru küsimusele konstaablite võimaluste kohta tagada oma piirkonna inimeste turvalisus.

Peaminister Taavi Rõivas vastas Dmitri Dmitrijevi küsimusele haldusreformi kohta, Kristjan Kõljalgi küsimusele tööjõumaksude kohta ja Aivar Sõerdi küsimusele riigi rahanduse kohta.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir vastas Kalle Pallingu küsimusele Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse tegevuse kohta.