Vabaerakonna esimees Andres Herkel kinnitas pärast kohtumist Jüri Ratase, Jevgeni Ossinovski ja Margus Tsahknaga, et Vabaerakond on valmis koalitsioonikõnelustesse minema.

"Me rääkisime siin põhitingimustest, mis puudutab demokraatiapaketti - nii erakondade rahastamise vähendamist kui kampaaniakuludele lae seadmist. Ma saan aru, et seda ei ole koalitsioonikõnelustel veel üldse avatud. Tundus niimoodi, et need ei ole sellised küsimused, mis võiksid kujuneda väga suureks takistuseks," ütles Herkel.

Vabaerakonna esimees arvas, et maksuküsimustes pole detailideni mindud, kuid tõdes, et ta ei teagi kuigi täpselt, mida Keskerakond, IRL ja SDE omavahel rääkinud on. "Aga siin sisaldub üks põhipunkte, mis Vabaerakonnal oli ka valimistel, ehk siis tulumaksuvaba miinimumi oluline tõstmine ja selle siis tulumaksumäära tõstmisega kompenseerimine. See olekski see madalapalgalistele kättejääva raha võimaldamine."

Herkel märkis, et üldjoontes sobib Vabaerakonnale ka sotsiaalmaksu lae kehtestamise ja sotsiaalmaksu miinimumi alla toomise või kaotamise plaanid.

Keskerakond, IRL ja SDE palusid lisaaega

"Tänast juttu lühidalt kokkuvõttes - meie partnerid palusid lisaaega ja me oleme seisukohal, et me seda aktsepteerime. Ootame veel mõned päevad, milleni nemad siis jõuavad. Vabaerakond on oma programmilistest ja muudest asjadest lähtudes valmis siin igasugusteks arenguteks," sõnas Herkel, kelle sõnul on erakond arvestanud nii koalitsiooni minemise kui opositsiooni jäämisega. Samuti ei välistanud ta võimalust, et kõnelused lõppevad kuidagi teistmoodi.

Me peame väga kiirelt vaatama sellele peale, mis juba on, ja kõnelema kaasa selles, mida veel ei ole.
Andres Herkel

Herkeli sõnul on vabaerakondlased enam-vähem igapäevaselt läbirääkivate pooltega suhelnud, kuid mitmetest asjadest teatakse sama palju, kui ajakirjandus teab. "Mis seal nüüd täpselt on, eks see siis selgub. Me peame väga kiirelt vaatama sellele peale, mis juba on, ja kõnelema kaasa selles, mida veel ei ole. Me oleme selleks valmis. Ega see meeldiv situatsioon ei ole," möönis Herkel, "aga kui küsiti kaks päeva lisaaega, siis on see kaks päeva."

Vabaerakonna juht kinnitas, et ta ei läheks koalitsiooni, kus erakonnale esitatakse vaid valmispakett valikuga nõustuda või mitte. "Ei, kindlasti need teemad, millest me täna rääkisime, on avamata. Mingisugustes asjades võib-olla tuleb meil neljapäeval mõnedele küsimustele tõesti kiirelt peale vaadata, aga päris niimoodi see ei käi. Natukene on siiski aega, aga minu meelest on meil see süsteem selles mõttes päris hea, et president mingil hetkel lihtsalt peab selle ettepaneku tegema ja küllap need otsused tulevad. Kaks päeva on aega," vastas Herkel.

SDE esimees Jevgeni Ossinovski viitas ajakirjanikele antud intervjuus, et neljapäeval otsustatakse Vabaerakonna saatus ning reedel tahetakse juba koalitsioonileping valmis saada, kuid Herkel sellest teadlik polnud. "Sellest ei olnud küll juttu, et millal tahetakse kokku leppida ja ma seda ka ei oska kommenteerida," sõnas ta.

Herkelile on jäänud mulje, et Vabaerakonda oodatakse koalitsiooniga liituma, kuid otsuse tegemiseks lisaaja küsimise põhjuseid ta kommenteerima ei soostunud. Seda peab ikkagi nendelt küsima, milles need probleemid seisnevad. Ma saan aru, igal erakonnal need on erinevad ja tulenevad mitmesugustest sisemistest küsimustest. Ma ei taha seda kuidagi kommenteerida," lausus Vabaerakonna esimees.

Herkel arvas, et Vabaerakonda soovitakse koalitsiooni neljandaks liikmeks sellepärast, et nad on sümpaatsed partnerid, kes selle koalitsiooni legitiimsust kindlasti tõstaksid.