CDU, CSU ja SPD parteijuhid, liidukantsler Angela Merkel, Baieri liidumaa peaminister Horst Seehofer ja asekantsler Sigmar Gabriel arutasid ühise järglase leidmist liidupresident Joachim Gauckile pühapäeva pärastlõunal, kuid esialgu tulemuseta, kirjutab Der Spiegel.

Seehofer ütles aga esmaspäeval enne CSU eestseisuse koosolekut Münchenis, et CSU ja CDU on omavahel presidendi asjus kokkuleppele jõudnud. CDU oli Steinmeieri kandidatuuri heaks kiitnud juba varem.

SPD poliitikud reageerisid uudisele uniooniparteide kokkuleppe kohta entusiastlikult. SPD parlamendifraktsiooni esimees Thomas Oppermann ütles, et Steinmeierist saab silmapaistev liidupresident, kes seisab vastutuse, usaldusväärsuse ja kokkuhoidmise eest.

Kokkuleppele Steinmeieri kui suure koalitsiooni ühiskandidaadi osas eelnes kuudepikkune debatt sobivate isikute üle. Mitu nädalat tagasi kirjeldas SPD juht Gabriel Steinmeierit esimest korda silmapaistva kandidaadina, mis kutsus alguses esile ärritust.

Esmaspäeval, veidi enne uniooniparteide heakskiitu, võttis sõna CSU peasekretär Andreas Scheuer, kes kritiseeris ajalehe Bild veebilehel Gabrieli kiirustamist presidendikandidaadi küsimuses. Steinmeieri kohta ütles Scheuer siiski, et ta on „hea kandidaat neil välispoliitiliselt väljakutsuvatel aegadel“.

Saksamaa praegune liidupresident Gauck teatas juuni alguses, et vanuse tõttu ta teiseks ametiajaks ei kandideeri. 2012. aasta veebruaris valiti ta riigipeaks esimeses voorus CDU, CSU, vaba demokraatliku partei (FDP), SPD ja roheliste ühiskandidaadina.