Oamaru sadam on olnud alates 1990. aastate algusest koduks kääbuspingviinide kolooniale. Need pisikesed loomakesed võivad kasvada vaid kuni 30 sentimeetri pikkuseks ning iga päev koidiku ajal kõnnivad nad mereni ja õhtul liiguvad tagasi oma pesade juurde, kirjutab loodusuudiseid kajastav Moter Nature Network.

Kohalikud on küll üritanud pingviine turvalisematele aladele suunata, kuid loomakesed on jäänud enda mõnevõrra ohtlikule marsuudile truuks. Samuti on suur hulk uudistajaid neid igapäevaselt samuti häirimas.

Seega alustatigi septembrist pingiviinidele ligi 25-meetrise tunneli ehitamist, vahendab kohalik väljaanne Otago Daily Times. Tunnel avati 3. novembril. Tegemist on esimese sellise tunneliga Uus-Meremaal.

Merebioloog Dr. Philippa Agnew usub, et linnud hakkavad tunnelit kasutama, kuna nende kõrval asuva koloonia elanikud on näiteks õppinud kõndima läbi spetsiaalselt nende jaoks rajatud aiaaugu, mida läbides luges sinna paigaldatud seadeldis nende kaelapiirkonda pandud mikrokiipe.

Pingiviinide liikumise jälgimiseks seati tunneli juurde üles ka kaamerad ning see näitas, et loomad on asunud seda juba kasutama. Vaata ka videot!