“Eelarve tasakaalust hälbimine on põhjendatud ajutiselt halbade majandusolude tõttu või kui tehakse suuri struktuurseid reforme, kuid sedagi mõõdukas mahus,“ rõhutas Lauri.

“Teisisõnu eelarve struktuurne tasakaal tuleb säilitada. Vaadates Keskerakonna maksulubadusi ja sotsiaalkulutuste soove, tundub, et ollakse sunnitud laenu võtma hoopis jooksvate kulude katteks. Seda jama ma ei tahaks näha, mis siis juhtub,” tundis Lauri muret.

Lauri hinnangul võib investeeringute katmiseks laenu võtta, kuid need peavad olema targad investeeringud ja tulu teenima kas otse või kaudselt. “Kindlasti on oluline, millises tempos laenu võetakse. Liiga palju liiga kiiresti toob kaasa hinnatõusu," ütles Lauri.

"Tegelikult on oluline, et meil ettevõtted investeeriksid, mitte riik,” märkis ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) koalitsiooniläbirääkimisi pidav Jüri Ratas ütles eile telesaates “Foorum”, et tema valitsusele ei oleks kõige olulisem mitte eelarve tasakaalu põhimõte, vaid turvalise elukeskkonna pakkumine ja majanduskasv.

“Ma ei ole nõus vastutust võtma selle seisukoha eest, et see [valitsus — toim] saab lähtuda narratiivist või põhimõttest, et eelarve on tasakaalus. Ei, sellest see ei lähtu. See lähtub sellest, et kas me suudame Eesti elanikele pakkuda turvalist elukeskkonda, kas me suudame majandus- ja fiskaalpoliitiliste meetmetega panna Eesti majandus kasvama. See lähtub sellest,” rõhutas Ratas.

Keskerakonna esimees ütles muu hulgas ka seda, et ta ei kardaks investeeringute katmiseks laenu võtta.