Peaminister Taavi Rõivas rääkis valitsuse pressikonverentsil, et ta on umbusaldushääletuse-järgselt pidanud välismeediale põhjalikult seletama uue võimaliku valitsusliidu teket ja Jüri Ratast personaalselt kiitma.

Rõivase sõnul on aga välismeedias kajama jäänud viited Keskerakonna kui Venemaaga sidemeid omava partei kohta ja see on väga tõsine probleem.

Seega tuletas Rõivas meelde, et ta on ka varasemalt öelnud Ratasele otse, et peaks olema mingigi deklaratsioon või avaldus Keskerakonna juhilt, et partei kurss muutub. Vastasel juhul jääb Rõivase hinnangul kahtlus õhku ning vaid Ratase avaldus võiks küsimust Ühtse Venemaa lepingu suhtes lohutada ja leevendada.

Rõivas märkis ka, et uue erakonna selgrooks ei saa olla vaid Reformierakonna mustamine ning et seisaku jutt on sisuliselt terve Eesti mustamine ja vaid õigustus, et panna kokku teitsuguse ideoloogiaga valitsus.

Sotsiaaldemokraadist kaitseminister Hannes Hanso sõnul on ka tema pidanud viimasel ajal välisajakirjanike küsimustele palju vastama, kuid mingisugust "võbelust" Eesti välis-ja julgeolekupoliitikas küll ei ole.

Hanso sõnul kohtus ta eile uue valituse moodustamiseks toimunud läbirääkimistel osade keskerakondlastega sisuliselt esimest korda ja ka tema ei teadnud, milliseid julgeolekualaseid seisukohti neilt oodata. Hanso üllatuseks valitses aga kõigis võtmeküsimustes üksmeel, kaasaarvatud Venemaa tegevuse hukkamõistus.

"Seega unustame selle pro-Kremli või pro-Venemaa jura ära, mingit muutust nende poliitikates ei tule," lisas Hanso.

Hanso kiitis ka lahkuvat peaministrit tema panuse eest.

Reformierakondlasest välisminister Jürgen Ligi lisas, et kui rääkida Eesti mainest üldiselt, siis tema ei hakka välispilti teravamaks ajama, aga kui "noored mehed kasutavad sõnu nagu "seisak"", mis paljudele tähendab stagnatsiooni ja stagnaliseerunud ühiskondi, siis see on märgina oluline.

Ligi rääkis ka, et kui räägitakse, et mingi leping ei ole kehtiv või ei ole toimiv, siis iga inimene saab aru, et tegemist on sisuliselt uinuva agendiga, kes ärkab vajadusel ellu.

"Ei tohiks teha koalitsiooni, kus on uinuv neljas liige," arvas Ligi.

Välisminister ütles ka veel, et Reformierakond pole ju tegelikult olnud 17 aastat üksi võimul, neist umbes poole aja on IRL olnud samuti valitsuses ja ka sotsid päris suure osa.