Savisaare leeri kuuluvad keskerakondlased on lubanud toetada Keskerakonna juhtimisel loodavat koalitsiooni, kuid Jüri Ratas pole senimaani erakonna endise esimehega, kellel on mitme Keskerakonna fraktsiooni saadiku seas suur mõjuvõim, isiklikult neil teemadel aru pidada saanud.

"Olen püüdnud temaga suhtlust luua läbi helistamise. Ta ei ole saanud suure tõenäosusega vastu võtta ja hetkel me rääkinud ei ole," tõdes Ratas eile õhtul Delfile.

"Ma olen kindel, et nii väärikas inimene nagu Edgar Savisaar tunneb selle üle kindlasti rõõmu, kui ka tema suur töö, mida ta on 25 aastat teinud ja Keskerakonna programmi eest seisnud, et me suudame neid oma programmilisi eesmärke ja põhimõtteid ellu viia," leidis Ratas.

Leping Ühtse Venemaaga jääb külmutatud seisu

Küsimusele, kas ja millal plaanib ta Keskerakonna koostöölepingu Ühtse Venemaaga lõpetada, vastas Ratas, et see jääb külmutatud seisu.

"Ma olen sellele küsimusele vastanud viimase nelja nädala jooksul praktiliselt kolm korda päevas. See protokoll, millest te räägite, ei toimi. Selle protokolli raames mingit suhtlust ei toimu. See protokoll on väga selgelt külmutatud seisus ja jääb külmutatud seisu nii kauaks, kui nende kahe riigi suhted on keerulised," kinnitas Ratas,

Lõpetada ei ole seda plaanis? "Kui ma ütlen, et see protokoll ei toimi ja ta on külmutatud, siis sellises seisus täna see protokoll on."

Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme põhjendas eilses "Foorumis" Ratase seisukohta sellega, et järgmisel sügisel toimuvad kohalikud valimised.

"Ma annaksin politoloogi vaate. See ütleb, et Keskerakond ei saa selle lepinguga enne 11 kuu pärast toimuvaid kohalikke valimisi mitte midagi ette võtta. See ongi vastus sellele küsimusele. Ma arvan, et Jüri ei saa seda vastust anda, aga mina kõrvaltseisjana saan anda: Tallinnas on suurusjärk 40 protsenti elektoraadist vene rahvusest ja nad peavad sellega arvestama," selgitas Helme.