Ajaleht alustab oma lugu tõdemusega, et USA presidendivalimiste varjus on Eesti valitsus jõudnud kokkukukkumise äärele.

Väljaanne toob välja, et koalitsiooni lagunemine ning valitsuse peagi saabuv juhtimiskriis võivad anda võimaluse "suurimale opositsiooniparteile Keskerakonnale, millel on pikaajalised sidemed president Vladimir Putini parteiga Ühtne Venemaa." Taustaks tuuakse veel välja, et Krimmi annekteerimine ja kaitsepolitseinik Eston Kohveri röövimine on jätnud paljud selles NATO liikmeriigis närviliseks.

"Minu esialgne reaktsioon - Putin ilmselt hüppab rõõmust," ütles väljaandele Torontos elav filmimees ja politoloog, Eesti Sihtkapital Kanadas juhatuse liige Marcus Kolga, kes pooldab karmi liini Moskvaga. "Probleemi ajastus ja iseloom on äärmiselt alarmeerivad," lisas Kolga.

NYT on küsinud kommentaari ka ERRi pikaaegselt USA korrespondendilt Lauri Tanklerilt, kelle sõnul sai Edgar Savisaare mahavõtmine ilmselt üheks praegu toimuva initsiaatoriks.

"Ta oli viimane mees, Eesti iseseisvumist juhtinud generatsiooni jäänuk," rääkis Tankler.

Leht toob välja, et kui korruptsioonisüüdistusega Savisaart enam ees ei ole, siis "Moskva suhtes palju vähem eelistatava tooniga" Ratas saab nüüd vabamalt läbirääkimisi pidada.