Peaminister Taavi Rõivas ütles pärast juhatuse kogunemist ajakirjanikele, et on täiesti selge, et selle koalitsiooni koostöö on läbi, kuid Reformierakond ei kavatse võitluseta alla anda.

Rõivase sõnul on IRL ja SDE valmis vasakpöördeks, kuid Reformierakonnalt alistumist loota ei maksa.

Rõivas ütles, et soovib pidada debatti nendega, kes arvavad, et valitsus teeb midagi valesti. Seega soovib peaminister, et esimesel võimalusel toimuks umbusaldushääletus ja enne seda teeb ta riigikogu ees poliitilise avalduse.

Peaminister sõnas veel, et soovib vaadata saadikutele silma enne, kui nad plaanivad valitsuse vasakpoolsele kursile juhtida.

Rõivas lahkus ajakirjanike eest järsult rohkem kommentaare jagamata.

Reformierakond saatis hiljem ka pressiteate, milles ütles Rõivas:

„Hääletut alistumist ei tule. Me võitleme parema Eesti eest, alati. Parempoolsele Eestile oleme rajanud meie laste tuleviku ja selle eest seisame ka edaspidi. Ajaloo huvides peab Eesti rahval selge olema, kes mida esindab. Soovin vaadata Riigikogu liikmetele silma sel hetkel, kui nad hääletavad vasakpöörde poolt".

„On selge, et see koalitsioon on läbi. Eile teatasid IRL ja SDE, et nad ei soovi Reformierakonnaga valitsuses jätkata. Nii meile, kui Eesti inimestele on juba pikka aega valetatud, kõik avalikkusele nimetatud põhjused on olnud otsitud.“

Reformierakonna praegused liitlased IRL ja SDE tegid eile õhtul peaminister Taavi Rõivasele ettepaneku tagasi astuda. Opositsioonierakonnad nõuavad Rõivase umbusaldamist.

Asjaolust, et koalitsiooni paat on päris kummuli, andis tunnistust see, kui nii SDE kui ka IRL teatasid eile keskpäeval, et nad ei osale koalitsiooni eestseisuse istungil. Mõlemad erakonnad tõid mitteosalemise põhjuseks, et peavad olulisemaks arutada tekkinud poliitilist olukorda esmalt oma juhatuses ja eestseisuses. Samal ajal teatas Keskerakonna värske esimees Jüri Ratas, et Keskerakond on valmis valitsusvastutust kandma.

Läbirääkimised uue koalitsiooni moodustamiseks algavad juba täna ja kõige tõenäolisem peaministrikandidaat on Keskerakonna vastne esimees Jüri Ratas. Kui läbirääkimised lähevad plaanitult, võib uue valitsuse esimene istung toimuda juba 24. novembril.