„Liitriigi läänepiiril kasvatavad USA ja teised NATO liikmed aktiivselt oma ründepotentsiaali, avades uusi baase ja arendades sõjalist infrastruktuuri. Ei lõpe katsed suruda teistele riikidele peale oma tahet majandusliku ja poliitilise diktaadiga ning ka sõjalise jõuga. Käib avalik informatsioonisõda,“ ütles Šoigu RIA Novosti vahendusel.

See tegevus õõnestab Šoigu sõnul strateegilist stabiilsust ja sunnib Venemaad võtma tarvitusele vastumeetmeid. Šoigu rõhutas, et koostöö kõrge tase Valgevenega võimaldab edukalt lahendada liitriigi kaitsepotentsiaali tugevdamise küsimusi.

„Selline lähenemine on kõige aktuaalsem praegu, kui rahvusvahelised mehhanismid, mis on kutsutud kriisiolukordi lahendama, takerduvad ning pingekolded on meie piiridele väga lähedale tulnud,“ ütles Šoigu.

Šoigu hinnangul areneb Venemaa ja Valgevene sõjaline koostöö aktiivselt. Järgmise aasta septembris viivad Venemaa ja Valgevene läbi strateegilised õppusid Zapad-2017, mis toimuvad üheaegselt mitmel polügoonil mõlemas riigis ning on mõlema riigi relvajõudude ühise ettevalmistuse peamine sündmus 2017. aastal.

Šoigu rõhutas, et õppuse plaani ja stsenaariumi väljatöötamisel võetakse arvesse NATO aktiivsuse suurenemist liitriigi piiride lähedal.

Lisaks sellele pööravad Venemaa ja Valgevene Šoigu sõnul suurt tähelepanu ühise piirikaitse kokkuleppe elluviimisele ning ühise regionaalse õhutõrjesüsteemi loomisele. 2016. aastal viisid Vene ettevõtted lõpule Valgevenele tasuta üle antud õhutõrje raketisüsteemide S-300PS kapitaalremondi.