„Tegevust, mille puhul võib olla jutt valmistumisest tulevaseks mõjutamiseks kriisiolukorras, avastatakse pidevalt. Sellest võib olla jutt maatehingute puhul, milles ei näi olevat majanduslikku või kinnisvara tavapärase kasutusväärtusega seotud loogikat. Võõrriigi heaks tegutsev maaomanik võib siiski ehitada oma kinnistule ehitisi, mida võõrriik võiks kriisiolukorras kasutada näiteks liikluskoridoride sulgemiseks või tunnusmärkideta vägede majutamiseks,“ teatab Supo Soome parlamendikomisjonile esitatud avalduses, vahendab Iltalehti.

Avalduse kontekstist selgub, et Supo peab silmas Venemaa maaoste Soomes.

Supo ei ole varem Venemaa maaostude kohta Soomes avalikult nii jõuliselt sõna võtnud. Avaldusele on alla kirjutanud Supo juht Antti Pelttari.

Supo teatel on suhtes rahvaarvuga Soome püsivalt paigutatud luureohvitseride arv „üks suuremaid lääneriikides“.

Supot teeb murelikuks Vene ja Soome topeltkodakondsusega isikute juriidiline staatus Vene seadusandluses.

„Näiteks kõik Venemaa kodanikud on topeltkodakondsusest sõltumata Vene seaduste järgi kohustatud aitama Vene julgeolekuvõime,“ teatab Supo.

Trollimise osas püüab Supo hirme hajutada. Trollimine on infomõjutamine, mille puhul näiteks Venemaa heaks tegutsevad inimesed püüavad kujundada meeleolusid internetivestlustes.

Supo teatel on trollimise mõju Soome-suguses kõrge haridustasemega riigis väiksem kui nähtusele pööratav tähelepanu. Märgatavalt tõsisem oht on Supo sõnul otsene otsustajate isiklik mõjutamine.