Wildersi advokaat Geert-Jan Knoops luges ette Wildersi avalduse, milles ta selgitas, miks otsustas kohtusse ilmumata jätta, vahendab AFP.

„See on poliitiline protsess ja ma olen otsustanud mitte kohal olla. Poliitikuna on mul õigus see välja öelda, kui Hollandis on probleem,“ ütles Wilders Knoopsi ette loetud avalduses.

53-aastast Wildersit süüdistatakse rassigrupi solvamises ja rassiviha õhutamises seoses tema sõnavõttudega Hollandis elavate marokolaste aadressil.

Kuni 25. novembrini kestma mõeldud kohtuprotsess keskendub eriti 2014. aasta märtsis kohalike valimiste kihutuskoosolekul Wildersi öeldud sõnadele, kui ta küsis oma toetajatelt, kas nad tahavad „vähem või rohkem marokolasi oma linna ja Hollandisse?“.

Kui rahvas karjus „vähem, vähem“, vastas Wilders naeratades: „Me organiseerime selle.“

Kohtuprotsess toimub hoolikalt valvatud kohtumajas Schipholis, mis valiti Wildersi julgeoleku tagamiseks. Wilders on ööpäevaringse kaitse all ning teda on nimetatud Hollandi kõige hoolikamalt kaitstavaks meheks.

Tegemist on teise sellise kohtuprotsessiga. 2011. aasta mõisteti Wilders sarnastes tegudes süüdistatuna õigeks.

Süüdimõistmise korral võib Wildersit ees oodata kaheaastane vanglakaristus või trahv üle 22 000 euro, kuid ekspertide sõnul on nii karm karistus ebatõenäoline ning ta võib saada väiksema trahvi või ühiskondlikult kasuliku töö.