Umbusaldusavalduse tekst on põhimõtteliselt valmis, kuid Keskerakond, Vabaerakond ja Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) veel kooskõlastavad ja täpsustavad seda ning on kokku leppinud, et ei avalikusta seda varem, kui kokku on kirjutatud lõplik versioon, vahendab ERR.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles kahe nädala eest, et juba aasta aega tagasi lubas keskfraktsioon, et juhul kui valitsus otsustab esitada Eesti esindajaks Euroopa Kontrollikojas Juhan Partsi, algatada peaminister Rõivase umbusaldamise.

Simson ütles reedel ERR-ile, et lisaks opositsiooni ettepaneku eiramisele korraldada kontrollikoja liikme määramiseks avalik konkurss, on peaminister näidanud üles suutmatust juhtida valitsuse tööd veel mitmel moel.

"Peaministri juhtimisel pole valitsus suutnud vastu võtta haldusterritoriaalse reformi läbiviimiseks vajalikke õigusakte, Reformierakond ei kavatsegi tagasi kutsuda riigikogu liikmeid ettevõtete nõukogudest, valitsuskabineti istungil lahendati parvlaevade teema sel viisil, mida me praegu toimumas näeme. Uusi laevu lihtsalt pole," loetles Simson.

EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme ütles, et nende erakonna ettepanekul heidetakse Reformierakonna esimehest peaministrile ette läbimõtlematut immigratsioonipoliitikat ja ka liiga suurt väljarännet. "Need mõlemad on Eesti jaoks eksistentsiaalse tähendusega teemad, aga peaminister ei näi seda mõistvat," lausus Helme.

Samuti on Helme sõnul valitsus kehtestanud majanduse arengut pärssiva maksusüsteemi, praegust julgeolekuolukorda mitte arvestava riigikaitse arengukava ning viinud kriisi põllumajanduse.

Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21 liikme allkirja. Umbusalduse avaldamiseks peaministrile ja valitsuse tagasiastumiseks on vaja vähemalt 51 poolthäält häält.

Peaminister Taavi Rõivas ütles Twitters, et jälgib suure põnevusega opositsiooni suutmatust otsustada, mida talle ette heita. "Vanasti võttis kriitika sõnastamine tunde, nüüd nädalaid," säutsus Rõivas.