Mitmed Mosuli elanikud rääkisid AFP-le, et džihadistid näivad valmistuvat rünnakuks pärast seda, kui viimase aja edu idarindel on toonud Iraagi eliitüksused viie kilomeetri kaugusele linna piirist.

„Ma nägin mõningaid Daeshi liikmeid ja nad nägid hoopis teistmoodi välja, kui ma neid viimati nägin,“ ütles Mosuli idaosa elanik Abu Saif. „Nad olid habet ajanud ja riideid vahetanud. Nad on kindlasti hirmu täis… ilmselt valmistuvad nad ka linnast põgenema.“

Elanike ja sõjaväelaste sõnul on paljud Islamiriigi võitlejad Mosuli idaosast oma traditsioonilistesse kantsidesse Tigrise jõe läänekaldal ümber asunud. Seal on nad Süüriasse viivatele põgenemisteedele lähemal.

Põhja- ja idarinde lahinguhääli on nüüd linnas kuulda, teatasid elanikud, ning USA juhitud koalitsiooni lennukid lendavad üle linna madalamalt kui tavaliselt.

Arvatakse, et Mosulis on 3000-5000 Islamiriigi võitlejat ning üle miljoni lõksus tsiviilelaniku. Abitöötajad on hoiatanud potentsiaalse humanitaarkriisi eest, kui lahingud peaksid linna jõudma.