Kõik algas eile, kui 16-aastane loomakaitseaktivist asus kella üheksa paiku õhtul eemaldama Tartu Kaubamaja bussipeatuse juures sinna seadusevastaselt paigaldatud kõmulisi tsirkuseplakateid.

"Plakati pealt kleepsu eemaldates jooksis minu poole Lätist pärit noormees, kes krabas mul kõrist kinni ning hoidis mu mantli varrukast tugevalt kinni. Ta röökis midagi vene keeles, mille peale ma vastasin, et ma ei räägi vene keelt. Ütlesin talle mitu korda inglise keeles: lase lahti, ma olen 16, ma olen alaealine, te ei tohi mulle nii teha! Kasu polnud sellest mitte midagi!" kirjeldas kannatanu.

Seejärel tuli mehele seltsi üks noorem naisterahvas, kes võttis 16-aastasel neiul kõrist kinni ning üritas tüdruku näost pilti teha. "Üritasin oma mütsi näo ette tõmmata ning oma nägu kaitsta. Naine tõmbas mult mütsi peast ära, viskas maha ning pööras mu nägu kaamera poole."

Seejärel hakaks Lätist pärit mees korrektses inglise keeles rääkima, kuidas nad käivad mitmeid kordi päevas plakateid üles panemas ning kuidas loomakaitsjad käivad pidevalt plakateid maha võtmas.

"Olin ainult plakati pealt esinemisaegade kleepsu eemaldanud," märkis neiu. Seejärel proovis tütarlaps rääkida, kas tsirkusejuhtidel ei oleks lihtsam alla anda ja plakateid mitte üles panna. "Mille peale mees vastas, et äkki meil oleks lihtsam lihtsalt sind hoopis ära tappa?"

Neiu sõnul on teda tappa ähvardanud ning kägistanud mees ühe loomatsirkuse juhtfiguur. Mehe kaaslane aga käis hetkeks eemal ning tuli tagasi käeraudadega. "Õnneks ta minu peal neid kasutada ei jõudnud, kuna politsei jõudis kohale," kirjeldas tütarlaps.

Politsei viis kõik jaoskonda

Politsei kinnitas, et eile kella 21 tuli teade, et Tartus Aleksandri tänaval kaubamaja lähistel rünnati alaealist neiut.

Sündmusele reageerinud politseinikud selgitasid, et 27-aastane naine ja temaga koos olnud 22-aastane mees kleepisid Tartu linnas teadete tahvlitele üles tsirkusetuuri plakateid. Seda tegevust oli kaubamaja lähistel kõrvalt jälginud 16-aastane tsirkusevastane neiu, kes asus ülesriputatud plakateid maha kiskuma.

Kolme isiku vahel tekkis seetõttu sõnelus, mille käigus ründas 27-aastane naine alaealist tütarlast, naiste kaklusesse sekkus ka 22-aastane mees. Kakluses keegi viga ei saanud ning politsei toimetas kõik tüli osapooled asjaolude selgitamiseks jaoskonda. Kõik kolm isikut olid kained. Juhtunu uurimiseks alustas politsei väärteomenetlust, täpsustas politsei- ja piirivalveamet Lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk.

Solvangud sotsiaalmeedias

Üks ründajatest avaldas Facebookis alaealise türduku näoga pildi ning kutsus nimelises pöördumises rünnaku ohvrit peast haigeks, diagnoosiga tüdrukuks. Tüdruk vastas, et tema kui alaealise näoga pildi levitamine on seadusega keelatud. Tüdrukut rünnanud mees vastas: "Muidugi, ma tean. Ma võin selle eest maksta. Aga kõik inimesed peavad teadma, et sa oled hull ja peaksid haiglas olema," sõnas mees.

Tartus toimub täna meeleavaldus loomatsirkuse vastu

Organisatsioon Loomade Nimel korraldab täna, 26. oktoobril kell 18 Tartus meeleavalduse loomatsirkuse vastu. Meeleavaldus toimub A. Le Coq spordimaja ees, kus esineb samal ajal eksootilisi loomi kasutav tsirkus Zoo Impeerium.

“Rändtsirkused ei suuda pakkuda loomadele heaoluks vajalikke tingimusi ja loomade dresseerimiseks kasutatakse sageli vägivalda. Seetõttu on ka Euroopa veterinaaride ühendus teatanud oma ametlikus ühisavalduses, et toetab rändtsirkuste keelustamist. Kutsume kõiki loomade eest välja astuma ja meeleavaldusel osalema!” ütles organisatsiooni pressiesindaja Anita Jürson.

Maaeluministeerium on parasjagu menetlemas eelnõu, millega soovitakse keelustada teatud metsloomade, sh kiskjate kasutamine tsirkuses. Loomakaitsjad soovivad toetada metsloomade tsirkuses kasutamise keeldu ja tuletada poliitikutele, ametnikele ja tarbijatele meelde, milliseid kannatusi peavad loomad tsirkuses taluma.

Tänaseks on 23 riiki maailmas vastu võtnud täieliku üleriigilise metsloomade tsirkustes kasutamise keelu. Euroopa Liidus on üheksa riiki keelanud kõikide loomade või metsloomade kasutamise tsirkustes, üheksa riiki on kehtestanud osalised keelud.