Juba enam kui aasta toetab “Kingitud elu” 66-aastast Lasnamäel elavat Borisi, kes võitleb leukeemiaga. Mees talub ravi hästi, tema elukvaliteet on paranenud ning luuüdi lümfoidne infiltratsioon vähenenud.

Fond on aidanud mehel soetada ravimi Imbruvica, mille paki eest peab apteegis välja käima ligi 6000 eurot. Iga kuu, kuni elu lõpuni.
6000 eurot on suur summa. Fond toob võrdluseks, et tema vabatahtlikel kulus terve aasta, et koguda korvpallimängudel annetustena kokku 8000 eurot. Äsjasel Tallinn International Horse Show’l kogus “Kingitud elu" annetusi kolm päeva. Tulemus: 1400 eurot. Augustis koguti kolm päeva annetusi Pärnu rannas Weekend festivalil - kokku tuli 3200 eurot.

"Seejuures ütlevad kliinilised uuringud, et kui Imbruvica kasutamine mingil põhjusel katkeb (näiteks rahapuudusel), siis halveneb patsientide tervislik seisund järsult ning enamik neist sureb mõne kuu jooksul,” tõdeb “Kingitud elu” juhataja Toivo Tänavsuu.

Fondi Facebooki lehel on lühike venekeelne tänukiri Borisi abikaasalt, kes tänab südamest, et fond on kinkinud tema mehele - abikaasale, isale ja vanaisale - vähemalt ühe lisa eluaasta.

Lisaks Borisile on fond ainuüksi sel aastal sama ravimi soetanud veel vähemalt 4-5 inimesele.

Üks neist, Raivo, alustas oma ravi Imbruvicaga juba mullu suvel. Seega on tema ravi eest “Kingitud elu” maksnud 6000 eurot kuus juba ligi poolteist aastat.

"Tean, et tänuavaldamine ei ole kaalukas kuid kahjuks ei ole minul muid võimalusi. Olen fondi loojatele, annetajatele ja tegevmeeskonnale südamest tänulik,” kirjutab Raivo, kes ise panustab oma ravisse iga kuu ligi 200 eurot.

Fondi juht Tänavsuu kirjeldab, et Imbruvica on üldjoontes tõhus ravim ning inimesed vajavad seda. Kuid hetkel Haigekassa seda ei kompenseeri.

"Teame, et Haigekassa läbirääkimised ravimifirmaga Janssen on lõpusirgel ja me kõik ootame ravimi lülitumist soodusravimite nimekirja. Paraku on see lõpusirge kole pikk. Algselt räägiti, et äkki käib kauaoodatud klõps 1.jaanuaril 2016. Siis, et äkki suvel 2016. Võibolla siiski sügisel 2016? Või 1.jaanuar 2017? Veskid jahvatavad, komisjonid istuvad koos. Aga mida peaksid sellest arvama Boris või Raivo?"

Tänavsuu kutsub kõiki inimesi üles jõukohase püsiannetusega (mille saab vormistada fondi kodulehel) vähihaigetele elupäevi kinkima. Ta kutsub ka sel aastal Eesti ettevõtteid üles loobuma tarbetute jõulukingituste tegemisest oma klientidele või koostööpartneritele ning selle asemele toetama annetusega vähihaigeid.
"Vaid üheskoos saame kinkida lootuse, elu ja parimal juhul isegi täieliku tervenemise absoluutselt kõikidele Eesti vähihaigetele,” ütleb Tänavsuu.

Vähiravifond “Kingitud elu” on sel aastal toetanud ligi poolesaja inimese vähiravi ning kogunud annetustega ligi 600 000 eurot.