Esinduskogu esimehe Jaanus Ojangu sõnul ei sekku Vabaerakond kartellierakondade kombel kohalike omavalitsuste asjadesse. „Täna aasta pärast toimuvatel valimistel osaleb Vabaerakond valimistel valimisliitudes, tunnustades ja austades kohalike kogukondade õigusi. Me ei kopeeri vanu võtteid, meil on põhimõtteline ja maailmavaateline otsus,“ ütles Ojangu.

„Oleme veendunud, et poliitilised otsused tuleb teha inimestele võimalikult lähedal. Omavalitsustele tuleb tagada kindel tulubaas ja sõltumatus. Erakondade peakontoritel ei ole igasse valda ja linna asja. Kohalik poliitika on teed, haridus, heakord, sotsiaalteenused, mitte ideoloogia. Me vastandume suurparteide katsetele Eestit tsentraliseerida ja omavalitsusi parteistada, seejuures haldusreformi abil,“ ütles Vabaerakonna Riigikogu saadik Artur Talvik.

Vabaerakond pakub poliitilist platvormi kõigile Eesti inimestele, kes jagavad EVA vaateid Eesti riigi arendamisele.

Erakond ei toeta seadust, mille kohaselt Riigikogu liige võib istuda ka kohalikus volikogus ja ei käitu niiviisi, ning tunnustab kohalike omavalitsusi ja valimisliite, kes hakkasid sellele vastu. „Nn „kahe tooli“ seadus on sekkumine omavalitsuse siseasjadesse. Selle asemel, et peibutuspardid keelata nad lihtsalt seadustati,“ ütles Esinduskogu esimees Jaanus Ojangu.