„Riigikogu uurimiskomisjonid on väga olulised demokraatliku kontrolli seisukohalt. Kui kohus selgitab välja tõde ja kohaldab õigust, siis uurimine Riigikogus annab poliitilise hinnangu ning läbivalgustab juhtumit. Kahjuks lubab kehtiv kord uurimiskomisjoni lihtsalt ignoreerida, jätta ülbelt kohale ilmumata. Eelnõuga soovime anda komisjonile õigust määrata selle töö takistajatele kuni 8000-eurone sundraha. Korduva põhjuseta kohale ilmumata jätmise korral peaks rakendama sundtoomist kohtu loal,“ ütles Talvik.

Talvik rõhutas, et uurimiskomisjoni tähtsus Eesti demokraatias peaks tõusma ning ta näeb selle nõrkust kogu parlamentarismi nõrkuse osana. „Otsemandaadita valitsusel on märksa tugevam hoovastik kui rahvaesindusel, kahjuks,“ ütles ta.

„Kodanikel on õigus teada, kes ja mida nende raha ja varadega teeb. Kui Tallinna Sadama korruptsioonijuhtumi peategelased Kiil ja Kaljurand ignoreerisid komisjoni tööd, siis tekkis küsimus: miks rahvaesinduse poolset uurimist võib pikalt saata? Sama lugu juhtus Aleksandr Matiga VEB fondi uurimisel. Kui avalik huvi on nõnda suur, siis seotud isikuid peab vajadusel sundtoimetama komisjoni ette,“ lõpetas Vabaerakonna saadik.

Eelnõust lühidalt:

Vabaerakonna fraktsiooni esitatud eelnõu näeb ette Riigikogu uurimiskomisjonile õiguse määrata kuni 8000-eurone sunniraha isikutele, kes takistavad komisjoni tööd: ei vasta küsimustele, ei anna välja dokumente või ei ilmu kohale. Kui isik on korduvalt ilma mõjuva põhjuseta komisjoni kutseid ignoreerinud, siis saab teda eelnõu kohaselt politsei abiga ja kohtu loal sundtoimetada komisjoni istungile. Hetkel kehtiv väärteokaristus ei ole õigusliku ebaselguse tõttu kohaldatav.