Stuudios arutasid riigikaitsekomisjoni liikmed Ants Laaneots Reformierakonnast ja Jaanus Karilaid Keskerakonnast, kaitseminister Hannes Hanso Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast ning riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson Isamaa ja Res Publica Liidust. Arvamuslauas võtavad sõna Riina Kaljurand ja Andres Kasekamp.

Mihkelsoni arvates on meie mure Venemaa naabruses olles sisse kirjutatud. "Pikk vastasseis Läänega on täna jõudnud kulminatsioonini, kus eskalatsioon võib viia reaalse sõjalise konfliktini," hoiatas Mihkelson, kelle sõnul lähtub Venemaa enda tegevuses USA, Prantsusmaa ja Saksamaa valimistest.

Ka Iskanderite viimine Kalingradi oli Mihkelsoni hinnangul ainult üks osa sellest, mida Venemaa on viimase kümne päeva jooksul teinud - näiteks plutooniumileppest tingimustega loobumine. Mihkelson märkis, et peaksime jälgima olukorda, mis toimub Süürias USA ja Venemaa vahel.

Hannes Hanso sõnul peame üles ehitama liitlassuhteid ja jälgima, mida Venemaa teeb kolmel tasandil. "Üks on meie, teine regionaalne tasand ja kolmas globaalne tasand. Kui me aktsepteerime Venemaa käike maailmas ja nõustume, et see on uus reaalsus, siis võime väikse riigina pillid kotti panna. Olukord on viimase 10-15 aasta jooksul murettekitavaks muutunud."

Ants Laaneotsa sõnul on Putini eesmärk üks - taastada Venemaa suurvõim. "Lähieesmärk oli taastada mõju postkommunistlike riikide üle. Lõppeesmärk on saada globaalseks administraatoriks."

Loe arutelu Eesti julgeolekust blogist!