Euroopa suurim lennundusgrupp Airbus saatis teisipäeval Poola peaministrile Beata Szydłole avaliku kirja, milles süüdistas Varssavit läbirääkimiste ajal mängureeglite muutmises ja Euroopa Liidu regulatsioonide eiramises.

„Mitte kunagi ei ole ükski klientvalitsus meid nii kohelnud, nagu on meid kohelnud see valitsus,“ teatas Airbus Groupi tegevjuht Tom Enders tunde pärast seda, kui Poola kaitseminister Antoni Macierewicz oli teatavaks teinud, et Poola ostab USA firmalt Lockheed Martin helikoptereid Black Hawk ning tellimusi võib oodata ka Itaalia ettevõte Leonardo-Finmeccanica SpA. Mõlemad viimati nimetatud on Airbus Helicoptersi suured konkurendid.

Poola eelmine tsentristlik valitsus, mis kaotas eelmise aasta oktoobris valimistel parempoolsele Seaduse ja Õigluse parteile (PiS), oli sõlminud Airbusiga eelkokkuleppe 50 helikopteri Caracal ostmiseks. Uus valitsus, mis on lubanud Poola rahvuslikud huvid Euroopa Liidu omadest ettepoole seada, loobus tehingust Airbusiga.

Poola uudisteportaal Wpolityce.pl teatas, et Varssavi ja Pariisi vahel on juba alanud diplomaatiline sõda. Portaali andmetel teatas Pariis pärast läbirääkimiste lõpetamist Caracalide üle, et Poola delegatsiooni, mis on kutsutud kaitsetööstusmessile Euronaval 2016, mis toimub 17.-21. oktoobril, ei loeta ametlikuks. See tähendab, et neil ei ole õigust tasuta majutusele, juhiga autole ega ametlikule kohtumiste programmile, vahendab TVN24.

Kownacki ütles, et see on prantslaste poolt eelkõige kompromiteerimine ja oma „klassi“ näitamine, mitte diplomaatiline sõda. Prantsuse pool kutsus Poola delegatsiooni Kownacki sõnul ametlikult messile juba ammu.

Kownacki rõhutas, et on võimalik leida hoopis muid, diplomaatilisi viise, et anda mõista, et on probleeme ja ei taheta hetkel kohtuda.

„Aga need on inimesed, kes õppisid paar sajandit tagasi meilt kahvliga söömist. Võib-olla käituvad nad sellepärast praegu nii,“ ütles Kownacki.