Poznihhiri sõnul on USA poolt kogu Venemaa murele ülemaailmse raketikaitsesüsteemi arendamise üle vastuseks kuulda vaid paljasõnalisi avaldusi selle süsteemi mittesuunatuse kohta Venemaa ja Hiina vastu, vahendab TASS.

Kindrali sõnul keeldub USA andmast juriidilisi garantiisid selle kohta, et raketikilp ei ole suunatud Venemaa vastu. Lisaks sellele blokeerib USA koos oma liitlastega Genfis Vene-Hiina algatusi relvade kosmosesse paigutamise ärahoidmiseks.

„Vaatamata Iraaniga saavutatud kokkulepetele tema tuumaprogrammi üle käib raketikaitsesüsteemi Euroopa segmendi kohale paigutamine varem kindlaks määratud plaani järgi. Kindlasti ei lisa selline tegevus usaldust USA avalduste vastu selle kohta, et Venemaa ja Hiina rakette ja satelliite ei peeta loodava raketikaitsesüsteemi jaoks sihtmärkideks,“ ütles Poznihhir.

Poznihhir lisas, et USA plaanib ülemaailmse raketikaitsesüsteemi abil laiendada oma võimalusi võõraste satelliitide hävitamiseks orbiidil.

Poznihhir tuletas meelde, et USA satelliit hävitati 2008. aastal 250 kilomeetri kõrgusel raketi Standart-3 modifikatsiooniga 1A, mis lasti välja USA sõjalaevalt.

Nii kujutab USA raketikaitsesüsteem Poznihhiri sõnul endast ohtu kosmose vabale kasutamisele mis iganes riigi poolt.

Samuti teatas Poznihhir, et USA raketikaitsesüsteemi seadeldised võivad välja lasta tiibrakette ning on ründerelvad.

Poznihhiri sõnul on USA raketikaitsesüsteemi üks ülesannetest „võimsa löögikomponendi loomine meie riikidele relvitustavate ja juhtkonda kõrvaldavate löökide andmiseks“.

Poznihhiri sõnul saab universaalsetelt stardiseadeldistelt Mk-41 lisaks püüdurrakettidele Standart-3 välja lasta ka suure tegevusulatusega tiibrakette Tomahawk. Raketikaitsesüsteemi baasides Rumeenias ja Poolas on kasutusel just need stardiseadeldised. Ameeriklaste väited, et maismaavariandis ei saa nendega tiibrakette konstruktsiooni eripärade ja programmeerimis-algoritmiliste piirangute tõttu välja lasta on Poznihhiri sõnul pehmelt öeldes ebaveenvad.

Võttes arvesse, et Tomahawkide tegevusulatus on 2500 kilomeetrit, võib USA tiibrakettide löögi alla sattuda Venemaa pea kogu Euroopa osa, lisas Poznihhir.

Laevadele mõeldud tiibrakettide stardiseadeldiste kasutamine maismaavariandina rikub kesk- ja lühimaarakettide kokkulepet, mille järgi ei tohi positsioonidele paigutada tiibrakettide maismaakomplekse tegevusulatusega üle 500 kilomeetri, väitis Poznihhir.

USA loodab raketikaitsesüsteemi arvel saada võimaluse anda karistamatult tuumalöök mis iganes maailma punktis, sealhulgas Venemaal ja Hiinas, süüdistas Poznihhir.

Poznihhir selgitas, et hetkelise ülemaailmse löögi (Prompt Global Strike) kontseptsiooni järgi nähakse ette juhtkonna kõrvaldamise ja relvitustamise löögid tuumajõududele ning rünnatava poole alles jäävad raketid, mis lastakse välja vastulöögiks USA suunas, tuleb hävitada ešeloneeritud raketikaitsesüsteemi abil.

Poznihhir märkis, et USA raketikaitsesüsteemi areng madaldab objektiivselt tuumarelvade kasutamise läve.

Poznihhiri sõnul loob USA ülemaailmset raketikaitsesüsteemi Venemaa ja Hiina tuumapotentsiaalide neutraliseerimiseks ning nende suhtes sõjalise üleoleku saavutamiseks.

Venemaa ja Hiina võtavad strateegilise relvastuse tasakaalu säilitamiseks tarvitusele „adekvaatsed vastumeetmed“, lubas Poznihhir.