Taxell oleks Kekkoneni ametist vabastamise korda ajanud pigem valitsuse istungil ilma tagasiastumisdokumendita, et ei oleks tekkinud spekulatsioone selle üle, kas Kekkonen oli nime paberile kirjutades mõistuse juures, vahendab Iltalehti.

Kekkonen kirjutas nimelt tagasiastumisdokumendil nime viltu ja valesti: Kekonen.

Kui valitsus oli Kekkoneni ametist vabastanud, küsiti Taxellilt pressikonverentsil isegi, kas president teadis, mis paberile ta alla kirjutas.

Taxell põikles siis küsimusest kõrvale, sest see oli häbematu, kuigi naelapea pihta.

Tollane presidendi kantseleiülem Juhani Perttunen väitis aga esmaspäeval Yle TV1-s näidatud dokumentaalfilmis, et Kekkonen kirjutas esialgsesse tagasiastumisdokumenti segast juttu, muu hulgas midagi „Soome isandatest“. Perttunen väidab, et hävitas selle esialgse paberi.

Taxelli sõnul valmistas vana ja haige Kekkoneni ametist vabastamist ette kolmeliikmeline töögrupp, millesse kuulusid lisaks temale justiitsministeeriumi kantsler Kai Korte ja õiguskantsler Risto Leskinen.

Kui Kekkoneni haiguspuhkus hakkas lõppema, kutsus kolmik enda juurde Kekkoneni poja Matti ja kantseleiülema Perttuneni.

Taxell teatas neile, et presidendi vabastamine aetakse korda järgmisel päeval valitsuse istungil. Variante oli kaks: kas vabastamine ainult arstitõendi põhjal või arstitõendile ja tagasiastumisdokumendile viidates.

Arstid olid juba presidendi tervisliku seisundi kohta oma ütlused andnud. Taxell ja peaministri kohuseid täitnud Eino Uusitalo valmistusid Kekkoneni külastama, et talle öelda, et valitsus võtab ta ametist maha.

Perttunen ja Matti Kekkonen läksid presidenti veenma.