“Riia jõekalda äärne tänav suletakse 30. aprillil pidustusteks ning suurel laval pakutakse riialastele suurt show’d, kus esinevad Läti kollektiivid,” ütles BDG juhatuse liige Peeter Rebane Eesti Päevalehele. “Pidu kestab kella üheni öösel, mil me Euroopa aja järgi ametlikult Euroopa Liidu liikmeks saame,” lausus ta.

1. mail toimub Riias veel eurolipu heiskamise tseremoonia ning Riias asuvad välisriikide saatkonnad on korraldatud oma riikide esindajate kontserdid. Rebase sõnul maksavad lätlaste pidustused umbes 3,5 miljonit krooni.

“Lätlased on ikka silma paistnud sellega, et suurte sündmuste puhul korraldatakse rahvale tasuta suurüritusi ja nii ka sel korral,” ütles Rebane. Ta imestas, et Eestis midagi niisugust ei tehta.

“Südaööl, kui Euroopa Liidu liikmeks saame, võiks midagi toimuda, selle asemel et volbriööl rahvas linnatänavail niisama ringi jalutab,” lausus Rebane. “Metsaistutustalgud on Eestis muidugi geniaalne idee,” lisas ta.

Eesti tähistab euroliitu astumist miljoni puu istutamisega, pärast talguid toimuvad simmanid. Selle ürituse korraldavad euroliidu asjaajajad, riigi metsamajandamise keskus koos laulu- ja tantsupeolistega.