Kiviõli I keskkoolis käis möödunud nädalal teadlaste öö festivali raames külas kristalliteraapia õpetaja Kaia-Liisa Reinut, kes sättis kooli puhketoa kristalle täis ja rääkis õpilastele erinevate kristallide omadustest.

„Kristalliteraapia on energeetilise teraapia vorm, kus kasutatakse kristallide energiaid selleks, et keha energiavälja tervendada,“ teatas kool oma Facebooki lehel. „Kaia-Liisa lemmikkristall on mäekristall. Mäekristall on kõige universaalsem, sellel on tugev energia ning seda peetakse üheks parimaks kristalliks, mis parandab füüsilist ja vaimset tervist,“ lisas kool õpetajat ja kristalle tutvustades.

Sellest, et kool kutsus kristallidest rääkima kristalliteraapia õpetaja, kuulsid ka Eesti geoloogid, kes kooli valikut heaks ei kiitnud ja rõhutasid, et tegu ei ole loodusteadusega. „Meie seisukoht on, et igalühel on õigus uskuda, mida ta soovib, kuid palun jätame lapsed sellest välja. Sellega taunime Kiviõli I keskkooli käitumist ning pakume võimalust kutsuda kristallidest ja mineraalidest rääkima päris geoloogi,“ sõnasid teadlased.

Kooli direktriss Heidi Uustalu selgitas geoloogidele, et teadlaste öö festivali selle aasta teemaks oli teadus ja ulme, mistõttu oli koolis toimunud festivali neljas päev tervitus iidsetele filosoofiatele ja tunnetuslikule maailmale. „Lastele selgitasime, et oluline on uurida ja tunda huvi, aga samas mõelda, kas teema sobib kokku meie teaduspõhise mõttelaadiga,“ kinnitas Uustalu.

Ta lisas, et peale kristalliteraapia kuulati ka inimesi, kes rääkisid feng shui’st, bioväljade puhastamisest, rahvapärimusest seoses taimedega ja fütodisainist. „Kuna koolielus tavaliselt nende teemadega kokku ei puututa, siis meie sooviks oli TÖFi nädala raames rääkida õpilastele teemadel, mille eiramine ei tee neid olematuks, kartmata külalisõpetajate poolt õpilaste „oma usku pööramist“. Usaldame oma õpetajate professionaalsust ja õpilaste tarkust ega pea õigeks õpilasi selle eluvaldkonna vaatenurkadest ilma jätta,“ sedastas Uustalu.

„Kahju, et meie tegu taunimisväärseks peate, aga mõistame, et olete geoloogidena teadusliku maailmavaate esindajad, ja olete alati teretulnud meie kooli andma külalistundi,“ lisas Uustalu. Teadlased omakorda nentisid, et jäävad festivali eesmärkide ja ebateaduse lastele tutvustamise sobivuses eriarvamusele. Nad lisasid, et on valmis lastele mineraalidest ja kristallidest rääkima teaduspõhiselt.

Teemad teaduslikust esoteeriliseni

Kiviõli I kooli direktriss Heidi Uustalu ütles Delfile, et geoloogidele antakse kahtlemata samuti võimalus õpilastele kristallidest rääkima tulla. „Ühel korral kõik ei mahu,“ selgitas Uustalu ja rõhutas, et teadlaste öö festivali terve nädala teema oli teaduslikkus ja ulme, mistõttu oligi teemasid n-ö numbrist ämbrini. „Väga teaduslikku, aga samas ka esoteerilist ja kuidas seda vastu võtame.“

Uustalu lisas, et Reinutit käisid kuulamas ja kristalle uudistamas vaid need õpilased, kes selle teema vastu huvi tundsid. Õpilastelt koguti ka tagasisidet, kuid saadud kirjalikke vastuseid alles vaadatakse läbi. Terve nädala jooksul käis koolis kokku töötubasid läbi viimas suisa 24 külalist.

Geoloog Juho Kirsi sõnul on kristallide energia tervendavast jõust koolis rääkida sobimatu, sest tegu on pseudoteadusega. „See on täielikult teadusväline valdkond. See on sama nagu Otepääl energiasambad. Mina olen geoloog ja mineraloog ja niisugune lähenemine on täiesti niisugune mütoloogiline, müstiline. See ei ole mingilgi määral seotud mineraloogilise-kristallograafilise lähenemisega või teaduslike uuringutega,“ rõhutas Kirs, kelle hinnangul on nn energiateadus sarnane kreatsionismiõpetusega ja meditsiinist tuntud platseeboefektiga.

Koolis seda õpetada loodusloolise lähenemisega on kindlasti vale.
Juho Kirs

Kirs sedastas, et tema ei ole kristallidega kokku puutudes energiavälju tundnud ja loodusloolise energiaallikaga teadlase kinnitusel tegu ei ole. Mineraloog lisas, et põhjalikult on uuritud see, et kristallstruktuure moodustavad osakesed on omavahel seotud keemilissideme energiaga. „Aga et sellel süsteemil oleks veel mingisugune müstiline energia lisaks keemilise sideme energiale, ei ole küll praegu teada,“ rõhutas Kirs.

Kristallidest terve raamatusarja kirjutanud Kaia-Liisa Reinuti jaoks need argumendid aga ei päde. „Ma ei pea põhjendama, et ma näen, et ma tunnen maailma teistmoodi,“ lausus Reinut ja märkis, et tema moodi teistmoodi tajuvad maailma tuhanded, kui mitte miljonid inimesed. „Mitte keegi ei vaja selgitust sellisele asjale,“ leiab Reinut.

Reinut lisas, et tema ei näe ühtegi põhjust, miks kristalliteraapiast ei võiks ka koolis rääkida. „Tänapäeva lapsed tunnevad ju hoopis teistmoodi maailma,“ lausus Reinut. Ta ei soostunud ütlema, kas kristalliteraapiast õpilastele rääkimine on tema jaoks tavapärane, küll aga lisas ta, et Kiviõli koolis käis ta vaid seetõttu, et teda sinna kutsuti.