Rahuleppe vastu oli 50,21 ja poolt 49,78 protsenti hääletanutest. Valimas käis vaid 37 protsenti hääleõiguslikest, vahendab Reuters.

Sõja mõlemad osapooled kiirustasid kohe kogu maailmale kinnitama, et rahuplaan püütakse taaselustada.

Colombia 65-aastane president Juan Manuel Santos ütles, et vaherahu jääb kehtima. Santos lubas, et istub esmaspäeval rahuleppe vastastega läbirääkimistelaua taha, et arutada, kuidas edasi minna, ning saadab oma pealäbirääkija tagasi Kuubale Colombia revolutsiooniliste relvajõudude (FARC) juhtidega kohtuma.

„Ma ei anna alla, ma jätkan rahu poole püüdlemist kuni oma ametiaja viimase päevani, sest see on viis, kuidas jätta meie lastele parem riik,“ ütles Santos, kelle teine ja viimane ametiaeg lõpeb 2018. aasta augustis.

FARC-i juht Rodrigo Londoño ehk Timochenko esines Havannas sarnase sõnumiga. „FARC kordab kokkulepet kasutada relvana ainult sõnu, et liikuda tuleviku suunas,“ ütles Timochenko. „Colombia rahvale, kes unistab rahust, arvestage meiega, rahu triumfeerib.“

Santos ütles hiljuti, et „ei“ tähendaks naasmist sõtta, ja arvamusküsitlused näitasid, et rahulepe kiidetakse probleemideta heaks.

Ilmselt otsustasid referendumi tulemuse valijad, kes ei ole rahul geriljade lepingujärgse leebe kohtlemisega.