Reedel Delfiga suhelnud Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma avaldas sügavat pettumust taolise eksponaadi ülespanemises ning tõi välja võrdluse: kui samal kombel võinuks kujutada Tartu Kivisilla hävitamist või pronksiöö rahutusi, kus on võimalik virtuaalselt uuesti süüdata reaalselt eksisteerivaid hooneid Tallinnas, siis ehk näeks inimesed asju teises valguses. "Sellises võtmes populaarseid, kuid kahtlemata kellegi tundeid ja veendumusi riivavaid eksponaate saaks luua terve muuseumitäie. Milline on selle pedagoogiline mõju?!" küsis Viilma.

Mõtlemapanevaid kujundeid ja võrdlusi leiab sotsiaalmeediast aga veel. Riigikogu IRL-i fraktsiooni esimees Priit Sibul avaldas oma Facebooki lehel kurbust ning pettumust taolise eksponaadi ülesseadmises.

"Ma olen otsatult kurb. Anda jalaga Jumalaema kujutisele, see on midagi, mida nõukogude kultuuriruumis tehti, aga ei tahetud avalikult eksponeerida. Okupatsiooniarmee vaim näikse Raadi lennurada jätkuvalt kummitavat, olles nüüdseks rafineerinud jõuks, mis on võimeline avalikuks pühaduseteotuseks," kirjeldas Sibul.

Õigeusu traditsioonis ei ole Jumalaema pilt - ikoon - aga lihtsalt kujutis, see on püha.
Priit Sibul

Luterlikele kristlastele, kelle usus ei ole Jumalaema pilt kui selline otseselt püha, on selline agressioon mõeldamatu. Õigeusu traditsioonis ei ole Jumalaema pilt - ikoon - aga lihtsalt kujutis, see on püha. "Hooliv mittekristlane näeb Neitsi Maarja kujutises universaalset ema ja naise väärikuse manifestatsiooni ja talle on naistevastane vägivald lubamatu," lisas Sibul, ning peab eksponaati tõeliselt ebaõnnestumiseks ERM-is.

"Mis veel halvem, pressiesindaja Kaarel Tarand õigustab sellist käitumist. Minu teada on ta EÜSi (Eesti Üliõpilaste Seltsi - toim.) liige. Mida arvaks ta siis, kui temale püha sinimustvalge oleks nõukogude okupatsiooni käsitlevas ekspositsiooniosas mänguasi, mida külastaja saaks põneva atraktsioonina virtuaalselt põlema panna?" küsis Sibul lõpetuseks. EÜS-i üheks sümboliks on tema värvid: sinine, must ja valge. EÜS-i sinimustvalgest lipust sai hiljem ka Eesti Vabariigi lipp.

See ei ole kristlikus kultuuriruumis viisakas. Viitab halvale lastetoale.
Tõnis Palts

IRL-i poliitik ja endine Tallinna linnapea Tõnis Palts pöördub sotsiaalmeedia vahendusel samuti Kaarel Tarandi poole. "Lugupeetud Kaarel Tarand, jah, nahavärvi, rahvust, seksuaalset suundumust, usku, füüsilist puuet ja muud sellist võib pilgata. Aga see ei ole kristlikus kultuuriruumis viisakas. Viitab halvale lastetoale," kommenteeris Palts.

Talle sekundeerib Tallinna linnavolikogu liige Erki Nool. "Kuidas saab midagi sellist korda saata inimeste poolt ,kes ennast kultuurseks ja harituks peavad? Hr. Luukas ja Hr. Tarand jätkake siis eksponaatide ülespanemistega. Järgmiseks võiks olla Muhamedi ülespoomine kui tänapäeva vastupanuliikumise sümbol... Kindlasti lisaks suurele kunstiväärtusele, tooks ka palju külalisi majja..?" märkis Nool.

1. oktoobril külastajatele avatud uues Eesti Rahva Muuseumi näitusehoones Tartus Raadil võib näha palju vastukaja tekitanud eksponaati: suurel, peaaegu inimese kõrgusega läbipaistval ekraanil on valgusjoontega kuvatud Neitsi Maarja figuur. See figuur on seal püsivalt, kuni keegi lööb jalaga ettenähtud ja vastavalt märgistatud kohta ekraani all servas. Löögi tagajärjel lendab figuur kildudeks. Ja see ongi selle eksponaadi mõte – lasta purustada jalalöögiga Neitsi Maarja kujutis.

Hooliv mittekristlane näeb Neitsi Maarja kujutises universaalset ema ja naise väärikuse manifestatsiooni ja talle on naistevastane vägivald lubamatu.
Priit Sibul

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv parlamendisaadik Toomas Jürgenstein astub aga madonna kujutise kaitseks välja ning toob selleks neli põhjust. Loe lähemalt SIIT.