Päris-Soome esimese astme kohtus arutati kolmapäeval süüdistusi poliitilise värvinguga ähvardamises. Süüdistuse järgi ähvardas Soome mees telefoni teel peaminister Juha Sipilä naist Minna-Maaria Sipilät ning roheliste Helsingist pärit rahvaesindajaid Emma Karit ja Ozan Yanari ja nende peresid. Prokurör Sirkku Ajanko nõuab süüdistatavale tingimisi vanglakaristust kolme ebaseadusliku ähvardamise ja auhaavamise ning narkokuriteo eest, vahendab Iltalehti.

Minna-Maaria Sipilä rääkis kohtuistungil, et vastas 3. veebruaril kell 23 telefonikõnele tundmatult numbrilt. Ta võttis telefoni vastu, sest mees oli välisreisil ja ta arvas, et kõne võib olla sellega seotud.

Helistaja oli aga agressiivselt käitunud mees, kes ütles, et kuna naise abikaasa on hoolikalt kaitstud, tulevad nad ja vägistavad tema naise ja lapsed ning neid on tulemas mitmeid. Lisaks sellele viitas mees Sipiläte surnud pojale.

„Ta ütles, et meie poeg saab varsti taevas seltsi,“ rääkis Minna-Maaria Sipilä.

Naine rääkis, et on töö kaudu kontaktis inimestega, kellel võib olla samasugune käitumine. Ta arvas, et helistajal on vaimse tervise probleeme ja hakkas teda rahustama. Vahepeal see õnnestuski, kuid siis hakkas mees jälle täiest kõrist sõimama, mille peale soovis naine head ööd ja lõpetas kõne. Mees üritas veel mõne korra helistada, aga Sipilä enam vastu ei võtnud.

Selle juhtumi tõttu hakkasid Sipiläte lapsed oma isikuandmeid salastama ja turvaelektroonikat paigaldama. Minna-Maaria Sipilä ise liikus mõnda aega koos ihukaitsjaga.

Advokaadi sõnul reageeris Minna-Maaria Sipilä üle, kui helistaja kritiseeris teravalt valitsuse sisserändepoliitikat.

Kari rääkis, et kuulis telefonist sõnumit veebruaris hommikul ärgates.

Äärmiselt rahulikult rääkinud meeshääl sõimas sisserändajaid ja Karit. Mees ütles, et Kari arusaamad inimõigustest tähendavad seda, et ta tahab, et ta vägistataks. Meeshääl ütles, et ei mõtle millestki muust kui Kari ja tema laste vägistamisest, ta teab, kus nad elavad, ja tuleb oma fantaasiaid täide viima.

Soome parlamendi julgeolekuekspertide soovitusel jättis Kari ära selleks päevaks kavandatud ürituse ja arutas asja lapse lasteaiaga.

Advokaadi sõnul tegi süüalune taas vaid karmi kriitikat sisserändepoliitika aadressil.

Türgi päritolu Yanar rääkis kohtule veebruaris saadud sõnumist, milles mees nimetas teda mudakoonuks, mudalaseks ja mudanäoks. Mees rääkis tänavapatrullidest, mis peksavad sisserändajaid ja võib-olla vägistavad sisserändajate naisi ja tütreid.

Advokaadi sõnul oli tegemist eeskätt karmi kriitika, mitte ähvardamisega.

Advokaat teatas veel, et süüdistatav on veetnud oma ametialase karjääri ehitustel.

„Ta räägib ehitusmeeste keelt,“ ütles advokaat.

Mehe korteri magamistoast leiti ka 12 kanepitaime. Toas olid fooliumseinad ja võimsad valgustid. Advokaadi sõnul oli tegemist dekoratiivtaimedega.