Esindajatekoda hääletas veto vastu häältega 348-77 ning enne seda senat häältega 97-1, mis tähendab, et seadus nimega Justice Against Sponsors of Terrorism Act jõustub, vahendab Reuters.

Obama ütles, et tema arvates tegi kongress vea, ning kordas, et usub, et seadus lõi ohtliku pretsedendi, ning andis mõista, et tema arvates olid hääletustulemuste taga poliitilised kaalutlused.

„Kui märgatakse, et sa hääletad enne valimisi 9/11 perekondade õiguste vastu, on see mitte just üllatuslikult inimeste jaoks raske hääletus. Aga see oleks olnud õige asi, mida teha,“ ütles Obama CNN-ile.

Obama 11 varasemat vetot on kõik püsima jäänud. Seekord aga ühinesid kõik tema suurimad demokraatidest toetajad kongressis vabariiklastega.

„Presidendi veto tühistamine ei ole miski, mida me kergelt võtaksime, aga selles asjas oli tähtis, et 9/11 ohvrite perekondadel lubataks õiglust taga nõuda, isegi kui see taganõudmine põhjustab diplomaatilisi ebamugavusi,“ ütles üks senati juhtivaid demokraate Charles Schumer.

Saudi Araabia valitsus on rahastanud ulatuslikku lobikampaaniat selle seaduse vastu.

Selle vastu on olnud ka USA korporatsioonid, sealhulgas General Electric ja Dow Chemical, ning Euroopa Liit ja teised USA liitlased.

Seaduse vastu võtsid sõna USA kaitseminister Ashton Carter ja ühendatud staabiülemate komitee esimees kindral Joseph Dunford ning luure keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan ütles, et seadusel on rängad tagajärjed rahvuslikule julgeolekule.