Oma esimeses tuumarelvadele pühendatud kõnes pärast ametisse astumist 2015. aasta veebruaris tõrjus Carter argumendid tuumajõudude mis iganes elemendi kaotamise või mõnede arvates liiga kulukaks peetava moderniseerimisplaani kärpimise poolt, vahendab ABC News.

Carter ütles pommitaja B-52 taustal kõneldes, et USA tuumaarsenal on otsustava tähtsusega heidutusjõu kindlustamiseks.

Enne seda viidi Carter helikopteriga Minuteman 3 raketiväljale ning 26 meetri sügavusele maa alla, et anda käiku kontrollkeskus, kus viibib alati kaks lennuväelast – 24 tundi päevas, seitse päeva nädalas ja 365 päeva aastas – kes on valmis täide viima presidendi käsu rakett välja lasta. Tuumalõhkepeadega Minuteman 3 võib jõuda sihtmärgini teisel pool maakera umbes 30 minutiga.

Oma kõnes ütles Carter, et kuigi külm sõda on ammu läbi, on tuumarelvi endiselt vaja Venemaa ja teiste potentsiaalsete agressorite heidutamiseks, et nad ei mõtleks, et võivad tuumarünnakust terve nahaga pääseda.

„On kainestav fakt, et tuumarelvade kõige tõenäolisem kasutamine tänapäeval ei ole massiline külma sõja tüüpi „tuumalöökide vahetus“, vaid pigem väiksemate, kuid ikkagi enneolematult kohutavate rünnakute ebamõistlik käikulaskmine näiteks Venemaa või Põhja-Korea poolt,“ ütles Carter.

Carter süüdistas Venemaad tuumarelvadega mõõgatäristamises ja Põhja-Koread tuuma- ja raketiprovokatsioonides.

„Tuumaohtude mitmepalgeline ja dünaamiline spekter on endiselt olemas,“ ütles Carter, lisades, et see muudab tuumarelvade moderniseerimisplaani hoogustamise USA jaoks kohustuslikuks.

„Me alustame praegu aastakümnete pikkuse tuumaheidutusse alainvesteerimise korrigeerimisprotsessi – ja ma mõtlen aastakümnete, sest see ulatub tagasi külma sõja lõppu,“ ütles Carter.

Carteri sõnul kavatseb Pentagon kulutada järgmise viie aasta jooksul 108 miljardit dollarit tuumajõudude sellisena säilitamiseks ja parandamiseks.

„Isegi 2016. aastal sõltub heidutus endiselt ettekujutusest – mida meie potentsiaalsed vastased näevad ja seetõttu usuvad, meie tahtest ja võimest tegutseda,“ lausus Carter.