Arvatakse, et tegemist oli pommitajatega Tu-22M3, mis võivad kanda tuumarelva ja lennata ülehelikiirusel. Intsident leidis aset Islandi lennukontrollipiirkonnas Norra lennukontrollipiirkonna lähistel ning Vene lennukitel olid transpondrid välja lülitatud ning nad ei olnud oma lennust ka kellelegi teada andnud, kirjutab Morgunblaðið.

Morgunblaðiði andmetel jälgis NATO lennukite liikumist. Need lendasid peaaegu Hispaaniani, pöörasid ümber ja lendasid tagasi põhja poole Venemaale.

Kui Vene lennukid olid Islandi reisilennukist 55 miili kaugusel, võttis Islandi lennujuhtimiskeskus Reykjavíkis selle kapteniga ühendust ja teatas kahe tundmatu lennuki lähenemisest. Vene lennukite kõrgust ei olnud võimalik öelda.

Islandi reisilennuki kapten ütles Morgunblaðiðile, et varsti pärast esimest kontakti võttis lennujuhtimiskeskus uuesti ühendust. Siis olid lennukid reisilennukist vaid 15 miili kaugusel ja lähenesid endiselt.

„Siis hakati aknast välja vaatama,“ ütles kapten. „Väga lühikese aja pärast nägin ma kaht Vene pommitajat formatsioonis lendamas.“

Pommitajad lendasid Islandi reisilennukist 1800-2500 meetrit allpool.