"Keskerakonna juhatus otsustas, et Keskerakonnast peab saama selline tavaline eliidi partei, kes naeratab neile, patsutab õlale, aga kes ei taha võtta radikaalseid seisukohti. Loomulikult minu ideoloogiline positsioon niisugusesse juhtimisse ei sobi, mis on sisuliselt parempoolne, kus leitakse, et võib-olla astmeline tulumaks meid aitab, ignoreerides seda, et terve Eesti maksusüsteem on niisugune, mis ei luba Eestil kasvada," selgitas Oudekki Loone eilsel Keskerakonna juhatuse koosolekul toimunut.

"Tegelikult me peaksime tegema drastilisi asju: kehtestama kasumimaksu, rahastama meie sotsiaalsüsteemi pankade kasumist ja see lubaks sotsiaamaksu pooleks teha. See on lihtsalt üks näide, aga me vajame täna radikaalseid, ekspansiivseid rahapoliitilisi otsuseid," ütles Loone.

Loone sõnul vajab Eesti radikaalset julgeolekupoliitikat, ütlemaks, et meie seisame rahu eest. "Need on kõik need asjad, mida selline tänane, 2000. aastatel üles kasvanud noor poliitiline põlvkond ei suuda tunnistada, sest nemad tahaks ka justkui eliiti kuuluda. Mina ei taha, mina seisan rahva eest."

Endine peasekretär kinnitas, et tema nägi juuli lõpus Keskerakonna kontorisse saabunud kirja, milles teatati, et Paavo Pettai forma tahab Keskerakonnalt raha saada, augusti alguses. "Ma helistasin Paavo Pettaile, küsides, et mis toimub, ja viidates, et tal ei ole mingisugust õigust seda kõike teha. Loomulikult teavitasin sellest erakonna esimeest, kes sellega poliitiliselt tegeleb ja asusin kohe küsimust lahendama."

See on selline tehniline võte, mida kasutatakse poliitilises võitluses, selleks et öelda, et mina Jüri, Kadri ja Mailise tiimi ei sobi.
Oudekki Loone

Loone juhtis tähelepanu, et küsimus ei ole täna garantiikirjades. "See on selline tehniline võte, mida kasutatakse poliitilises võitluses, selleks et öelda, et mina Jüri, Kadri ja Mailise tiimi ei sobi. See on poliitiline võte. Ma heameelega seda poliitilist võitlust võitlen, aga ma tahaksin seda võidelda ausalt, ma tahaksin öelda selgelt, et meie võitluse küsimus ei ole garantiikirjad. Meie võitluse küsimus on see, et me oleme poliitiliselt erinevatel positsioonidel ja meil on erinev visioon sellest, kuhu erakond tulevikus minevikus minema peab."

Loone keeldus vastamast garantiikirju puudutavale küsimusele, kui suurt raha Pettai nõudis. "Taaskord, see ei ole täna mingisugune küsimus. Garantiikirjadest oleme viimased kaks nädalat põhjalikult rääkinud. Selles osas ma olen kõik öelnud ausalt ja avalikult meediale, erakonnale, kõigile, kellesse see puutub. Praegu me oleme erakonnaga läinud selles küsimuses arbitraaži. Kõigile küsimustele, mis puudutavad garantiikirju ja meie pooleliolevat vaidlust osaühinguga Midfield, vastab meie advokaat Paul Varul.

Küsimusele, miks Loone ei teavitanud erakonna juhatust OÜ Midfieldi ja Keskerakonna vahelisest vaidlusest, ütles Loone, et see küsimus ei ole täna enam päevakorras. Samuti kinnitas ta, et tema ametist taandamine ei tulnud otseselt sellest, et ta juhatust garantiikirjadest varem ei teavitanud.

"Kas me hakkame tavaliseks neoliberaalseks kergelt pehmeks erakonnaks, kes täidab Eesti eliidi huve ja ootusi, või me oleme need, kellena me kord ennast lõime?
Oudekki Loone

"Igaüks, kes tegeleb poliitikaga, saab aru, et Keskerakonnas on praegu kriis, mida üritatakse mängida Edgar Savisaare isiku peale, unustades selle, et Edgar Savisaar valiti erakonna liidriks sellepärast, et tema on alati seisnud Keskerakonna vasakpoolse tiiva eest. Selle tiiva eest, mis ütleb, et on võimalik kõigile inimestele heaolu pakkuda; selle tiiva eest, kes ütleb, et on võimalik inimestele tasuta ühistransporti pakkuda; selle tiiva eest, kes ütleb, et Venemaaga tegelikult saab rääkida," märkis ta.

Loone arvates on küsimus selles, kuhu erakond läheb tulevikus. "Kas me hakkame tavaliseks neoliberaalseks kergelt pehmeks erakonnaks, kes täidab Eesti eliidi huve ja ootusi, või me oleme need, kellena me kord ennast lõime? Me oleme radikaalsed ja me näeme, et Eesti tulevikku võib ja saab väga tugevalt muuta," leidis Loone, kinnitades, et tavalist poliitvõitlust pole vaja maskeerida.