Presidendivalimisteks valmistuva Mart Helme (EKRE) väitis sel nädalal, et Eestis on 5000 hästi organiseeritud ja väljaõpetatud vene rahvusest noort meest, kes on mobiliseeritavad Eesti riigi vastu väga lühikese ajaga.

"Ma võin kinnitada, tuginedes – ma ei ütle, missugustele –, igatahes, teatud andmetele, et meil on organiseeritud 5. kolonn, umbes 5000 hästi organiseeritud ja väljaõpetatud noort meest, kes osalevad mitmesugustes laskeklubides, paintballi klubides, jahiseltsides ja muudes sellistes. Kellel on brigadirid, kes käivad harjutamas küll Männiku karjääris ja muudes kohtades ja kes on mobiliseeritavad Eesti riigi vastu väga lühikese ajaga," vahendas ERRi uudisteportaal Helme sõnu Vikerraadiole.

Kui Helmelt täna saates varasemalt öeldu kohta küsiti, et kas ta seda väidet ka tõestada suudab, siis viitas Helme esiteks kapo öeldule ja kolumnisti Andrei Kuzitškini kirjatükkidele ja väitis, et täna olevat temaga ühendust võtnud Männikul elav inimene, kelle sõnul olevat seal käimas vene keelt kõnelevad noormehed, kes laskmist harjutavad.

Seda, kas tegemist oli Eesti riigi vastu tegutsevate inimestega või lihtsalt harjutamas käivate venelastega, Helme öelda ei osanud. Tema sõnul tuleks sellele tähelepanu juhtida, et vastavad organid asjaga tegeleksid.

Selle peale tekkis aga vaidlus Kaljuranna ja Helme vahel ning Kaljurand ütles, et selline jutt tuleks ära lõpetada. Kaljuranna sõnul on ta ka ise Männikul üidevalt käinud pidevalt ja seal muuseas lisaks teistele ka kaitseliitlasi märganud harjutamas.

"Kui keegi tuleb autoga, räägib vene keelt ja hakkab mängima sõjamänge, siis see ei tähenda, et ta on riigivastane! Punkt!," rääkis Kaljurand.

Helme ütles talle vastu, et ei lõpeta seda teemat ära.

Allar Jõks vastas selle teema kohta, et vabariigi president ei tohiks ükskõik mis teemast hoolimata tekitada paanikat.