Rõivase arvamuslugu ilmus täna Slovakkia pealinnas Bratislavas algava 27 EL-i riigi liidrite mitteametliku kohtumise eel, kus arutatakse liidu tulevikku ilma Suurbritanniata.

„Peale Suurbritannias toimunud Brexiti referendumit, on EL põdenud post-traumaatlise stressi episoodi,“ paneb Rõivas kohe olukorrale diagnoosi. Peaministri sõnul on mandri-Euroopas hakatud ehitama barjääre ning tegeletakse enese isoleerimisega ajal, kui vaja oleks hoopis suuremat avatust.

„Mõned EL-i riigid on pisendamas liidu ühiseid väärtusi ja eelistavad hoopis süsteemi, mis toetud tõketele ja protektsionismile,“ kirjutas Rõivas.

„Oleme hülgamas suhtlust isegi oma kõige lähemate partneritega. Loobume võimalustest tuhevdada transatlantilisi suhteid ning distantseerime endid Türgist ajal, kui me seda riiki kõige enam vajame ning nemad samuti meid vajavad.“

Rõivas ei hoidnud värve kokku, mis ta sellest lähenemisest arvab.

„Need otsused paistavad lähtuma mõtlemisest, et hiiglasliku võlakoormaga riigid ja nende aina vananevad elanikud elaksid paremini sedavõrd, mida väiksem on majanduskasv, mida vähem on väljavaateid noortel ja mida kesisemalt on võimalusi ettevõtetel oma unistuste elluviimiseks.“

„EL ei saa seda omale lubada. Kui ta seda teeb, siis satud ta allakäiguspiraali ja stagnatsiooni. Seepärast peame valima tulevikuks teise tee, sellise mis põhineb avatusele ja koostööle,“ leidis Rõivas.

Peaminister seletas, et esmatähist on leida edaspidisekski hea koostöömudel Suurbritanniaga, kellel peaks olema tulevikus EL-iga võimalus ka taasühineda, kui soovitakse.

Veel lisas Rõivas, et samal ajal peab EL tegelema ka oma integratsiooni süvendamisega ja seda eriti digivallas.

Viimaks pööras peaminister tähelepanu ka Schengeni alale öelsed, et sisepiiride taaskehtestamine kahjustaks nii inimeste heaolu kui ka vabadust ning tõotaks tagasi pöörata kõik seni saavutatu.