Politsei teatas neljapäeval, et kesklinnas olid vastamisi umbes 80 enamasti paremäärmuslike poliitiliste vaadetega vägivaldset meest ja naist ning 20 noort varjupaigataotlejat, kelle vahel tekkisid verbaalsed ja füüsilised kokkupõrked, vahendab Der Tagesspiegel.

Vaenuleerid lahutasid umbes sada politseinikku. Kõigil kästi lahkuda. Varjupaigataotlejate leerist loobiti politseinikke teadete kohaselt muu hulgas pudelite ja puulattidega. Politsei kasutas pisargaasi ja kumminuiasid.

Paremäärmuslaste gruppides Facebookis teatati, et „250 bautzenlast astus vastu märatsevatele varjupaigataotlejatele ja ajas nad kesklinnast minema“. Pealtnägijate sõnul oli kohal 100-150 paremäärmuslikku meeleavaldajat.

Ühel neonatside veebilehel räägiti „pogrommimeeleolust“. Sisserändevastase liikumise PEGIDA juht Lutz Bachmann teatas, et „vaprad kodanikud“ näitasid üles kodanikujulgust ja ajasid „märatsevad varjupaigataotlejad“ rahumeelselt kesklinnast minema.

Paremäärmuslaste jõuk jahtis noori pagulasi hüüete „Wir sind das Volk“ („Meie oleme rahvas“) saatel kuni nende majutuspaigani. Politsei oli 32 erinevatest rahvustest varjupaigataotlejat hoiatanud, et nad hoonest ei lahkuks. Seda hoiatust nad kuulda ei võtnud.

Pealtnägija sõnul karjusid paremäärmuslased veel „Das ist unser Bautzen“ („See on meie Bautzen“), „Ausländer raus“ („Välismaalased välja“) ja „Das ist unser Nazikiez“ („See on meie natsikant“).

Paremäärmuslased takistasid ka kohale kutsutud kiirabiautot ja loopisid seda kividega.