Anvelti sõnul tuleks tänaste veriste sündmuste taustal vaadata laiemat pilti. Nimelt on viimasel ajal julgeolekuorganite poolt pildilt likvideeritud allilmaliidrid Assar Paulus ja Haron Dikajev, kellest viimane oli Tarankovi kaitsja juba 90ndate veristes lahingutes. "Seega tekkis hea võimalus nö uutel tulijatel mängu astuda," rääkis Anvelt Delfile.

"Nüüd on muidugi küsimus selles, et kes siia tuleb. Mina pelgan kõige rohkem, et siia tulevad nn seaduslikke vargad, nagu seda on Venemaa kuritegevuses traditsiooniliselt olnud," ütles Anvelt.

Endine politseijuht rõhutab, et "Kolja" Tarankov on seni hoidnud igasuguseid seaduslikud vargad siit eemal, kuid näiteks Lätis on nad kanda kinnitanud. "Nad (nn seaduslikud vargad - toim.) võivad Eestis olla juba kohal. Nad ei tule kohale kuidagi ju rongiga, vaid on siin olemas, hoidmas madalat profiili ja kindlasti lähiajal kuuleme, kes nendest seda trooni endale üritab haarata," tõdes Anvelt.

"Antud juhul on minu pelgus just selles, et nende inimeste huvi Eesti inimeste kuritegeliku maailma vastu on kas kasvanud või tegemas samme kasvamise suunas," lisas Anvelt. "Aga kindel suund on sellele, et läheb tõsiseks ümberjagamiseks."

Seda aga, et Tarankovi tapmine võiks käivitada mingisuguse kättemaksulaine, Anvelt ei usu. "Peamiseks põhjuseks on tõik, et Tarankovi tugev löögirühm ehk Dikajev istub vangis. Teine asi ka see, et allilm on samuti pragmaatiline. Nad ei taha vägivaldseks minna, sest see toob tähelepanu. Kui vaatame näiteks Kalev Kure mõrva, siis ka kõik alguses rääkisid, et tuleb verevalamist, aga lähikondlased korjasid enda ühiskassa ja kodinad kokku ja läksid minema. Nad läksid uute tegelaste poolele üle, näiteks Assari kampa," põhjendas endine politseijuht.

Anvelt rõhutas ka, et tavakodanikud ilmselt veriseid 90ndaid kartma ei pea, aga kindlasti tuleb nüüd korrakaitseorganitel tööd juurde. Nimelt uute grupeeringute tulek tähendab sisuliselt nullist alustamist.

"Pauluse ja teistega tegeleti näiteks aastaid. Me kunagi ei tea, et millega uus grupp tegelema hakkab: kas see on narkootikumid, röövid, väljapressimised või muu," rääkis Anvelt.

"Tavakodanik peaks seda aga vaatama kui põnevat seriaali ja mitte kartma igapäevaelus," lisas Anvelt.

Eesti Päevalehe ja Delfi andmetel tapeti täna Läänemaal Eesti üks allilmaliidritest, Nikolai Tarankov.

Tarankov oli kirglik kalamees ning võib oletada, et ta tapetigi just ajal, mil ta oli kalale minemas või sealt tulemas.

Keskkriminaalpolitsei juht Krista Aas ütles kommentaariks, et täna pärast kella 14 leiti Läänemaal 63-aastase Nikolai Tarankovi surnukeha. Peavigastusega surnukeha leiti metsa alla kõrvalisse kohta pargitud autost.

Teatele reageerisid koheselt Lääne prefektuuri kriminaalpolitseinikud ning kui tuvastati tapetu isik, kaasati juhtunu uurimisse keskkriminaalpolitsei töötajad. Praegu töötavad sündmuskohal kriminalistid, eksperdid ja uurijad, et koguda sündmuskohalt esmased tõendid, ütles Aas.