Märtsikuise rünnaku kohtuotsus pole veel jõustunud, kuid Liivat kannab karistust eelmise, joobes juhtimise eest saadud kuriteo eest. Tartu vangla saatis Tartu maakohtule materjalid mehe tingimisi ennetähtaegse vabanemise otsustamiseks. Istung toimus täna kell 10 ja Liivat oli seal kohal telepildis.

Kohtute pressiesindaja Krista Tamm ütles Delfile, et Tartu maakohus jättis tänase määrusega Andrias Liivati (23) talle Viru maakohtu 22. augusti 2014 otsusega mõistetud karistuse kandmiselt tingimisi enne tähtaega vabastamata.

Toonase otsusega tunnistati Liivat süüdi joobes juhtimise eest ja talle mõisteti üheksa kuud vangistust, mis asendati 534 tunni üldkasuliku tööga. 9. märtsi 2016 Tartu maakohtu määrusega pöörati Liivati suhtes Viru maakohtu otsusega mõistetud ärakandmata karistus (kaheksa kuud ja 27 päeva) täitmisele. Karistuse kandmise algus oli 7. märtsil 2016 ja see lõppeb selle aasta 4. detsembril.

Kuna Liivat on ära kandnud nõutava osa talle mõistetud karistusest, on olemas formaalne alus tema vabastamiseks tingimisi enne tähtaega.

Kohus leidis täna, et varem kriminaalhoolduse nõudeid rikkunud ja sageli impulsiivselt tegutseva ning oma käitumise tagajärgedele mitte mõtleva Liivati ennetähtaegne vabastamine ei ole põhjendatud.

Andrias Liivat

Liivat on kriminaalkorras korduvalt karistatud ja kannab praegu kolmandat reaalset vangistust. Varem on teda karistatud varavastaste süütegude toimepanemise eest. Liivatil on vabanemisel olemas küll elukoht, samas puudub tal garanteeritud töökoht. Samuti on tal praegu üks kehtiv distsiplinaarkaristus, mis näitab, et tal on ka range järelevalve tingimustes probleeme oma käitumise kontrollimisega ja kehtestatud korrale allumisega.

Lisaks kuulutas Tartu maakohus Liivati osas 31. augustil süüdimõistva kohtuotsuse, tunnistades ta süüdi avaliku korra raskes rikkumises, varguses ja sõiduki korduvas juhtimises vastava õiguseta. Nimetatud otsus ei ole veel jõustunud, kuna süüdistatavate kaitsjad on teatanud oma soovist see vaidlustada.

Liivati ennetähtaegset vabastamist ei toetanud ei vangla ega prokurör.

Tänane määrus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Ees kolm aastat vangistust

Tartu maakohus tunnistas 31. augustil Margus Laasi (20) ja Andrias Liivati (23) süüdi selle aasta märtsis Tartus Küüni tänaval 1983. aastal sündinud mehe ründamises.

Lisaks avaliku korra raskele rikkumisele tunnistati mehed süüdi varguste toimepanemises ja Liivat ka sõiduki korduvas juhtimises vastava õiguseta.

Kohus mõistis mõlemale mehele viieaastase vangistuse. Kuna asi lahenes kohtus lühimenetluses, arvatakse seaduse järgi karistusest maha üks kolmandik. Seega tuleb mõlemal kanda kolm aastat ja neli kuud vangistust. Liivatil lisandub sellele varasema kohtuotsusega mõistetud karistuse ärakandmata osana kolm kuud ja kolm päeva.

Liivati puhul arvestatakse karistuse algust 31. augustist, Laasi puhul aga tema kinnipidamisest selle aasta 8. märtsil.

Rünnak lapse silme all

Kriminaalasja materjalidest nähtub, et 4. märtsi õhtul läks kannatanu koos kolmeaastase pojaga poodi. Kui nad poest välja tulid, kutsus kannatanu korrale mehi, kellest üks lükkas ümber kaubahalli ukse ees seisnud prügikasti.

Korrarikkujad ärritusid tehtud märkuse peale ja Liivat lõi kannatanut klaaspudeliga vastu pead. Kui kannatanu kukkus, lõi Laas teda jalaga näkku.