USA eriesindaja Põhja-Korea küsimustes Sung Kim ütles teisipäeval Soulis, et USA on endiselt avatud tõelisele ja sisulisele dialoogile Pyongyangiga, et lõpetada viimase püüdlused tuumarelvade omandamise poole, vahendab Reuters.

„Meie kavatsus on kindlustada tugevaim võimalik (ÜRO julgeolekunõukogu) resolutsioon, mis sisaldaks uusi sanktsioone, nii kiiresti kui võimalik,“ ütles Kim pärast Lõuna-Korea ametivennaga kohtumist pressikonverentsil.

Kimi sõnul teeb USA koostööd Põhja-Korea peamise diplomaatilise liitlase Hiinaga.

„Hiina on öelnud väga selgelt, et nad mõistavad ÜRO julgeolekunõukogu uue resolutsiooni vajadust vastuseks Põhja-Korea viimasele tuumakatsetusele,“ ütles Kim.

Hiina ja Venemaa, kes on tugevalt vastu USA ja Lõuna-Korea otsusele tuua Lõuna-Koreasse raketikaitsesüsteem THAAD, on aga näidanud üles soovimatust toetada uusi sanktsioone.

„Mõlemad pooled arvavad, et Põhja-Korea tuumakatsetus ei aita kaasa rahule ja stabiilsusele Korea poolsaarel,“ teatas Hiina ametlik ajaleht People’s Daily teisipäeval pärast kõrgetasemelist Hiina-Vene julgeolekukohtumist Pekingis. „Praegu peame me tegema tugevat tööd olukorra jätkuva eskaleerumise ärahoidmiseks poolsaarel ning suunama poolsaare tuumarelvastumise küsimuse tagasi dialoogi ja konsultatsioonide rööbastesse.“

Kaht ülehelikiirusega strateegilist pommitajat B-1 Lancer, mis baseeruvad Guamil, eskortisid Lõuna-Korea ja USA hävitajad. Lennati madalal kõrgusel Lõuna-Korea Osani lennubaasi kohal, mis asub 77 kilomeetri kaugusel demilitariseeritud tsoonis ja umbes 40 kilomeetri kaugusel Lõuna-Korea pealinnast Soulist.

Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA teatas, et rahva viha pommitajate Lõuna-Koreasse saatmise üle „purskab nagu vulkaan“.

„Mitte mingid sanktsioonid, provokatsioonid ega surve ei suuda purustada meie tuumariigi staatust ning kurjade poliitiliste ja sõjaliste provokatsioonide tulemus on ainult halastamatute tuumarünnakute tulv, mis toob kaasa lõpliku hävingu,“ teatas KCNA.

„Ma tahan, et meie valitsus ja sõjavägi jääksid täielikku valmisolekusse anda vastulöök, et otsusekindlalt lõpetada Põhja-Korea režiim, kui Põhja-Korea laseb kas või ühe tuumaraketi meie territooriumi suunas,“ ütles Lõuna-Korea president Park Geun-hye valitsuse istungil.

Grupp Lõuna-Korea parlamendi liikmeid teatas esmaspäeval, et Lõuna-Koreal peaksid olema oma tuumarelvad. Need tuleks kas omandada või paluda USA-l tagasi tuua 1991. aasta Korea poolsaare tuumarelvadest vabastamise lepingu alusel ära viidud relvad.