Täna kell 15.15 algas peaminister Taavi Rõivase pressikonverents, mille teemaks oli Marina Kaljuranna lahkumine välisministri kohalt ning kandideerimine presidendiks.

"Marina Kaljuranna otsus kandideerida tuli eile hilisõhtul," ütles Taavi Rõivas. "Fakt on see, et välisministri ametikoht tühjaks jääda ei saa. Kui Marina soovib keskenduda presidendikampaaniale, siis ta võib võtta puhkuse ja kohtuda valijameestega. Ametis hakkaks teda asendama Jürgen Ligi," rääkis ta.

Peaminister oli Kaljurannale andnud mõtlemisaega, et otsustada kas lahkuda välisministri ametist jäädavalt või naasta, kui ta peaks presidendivalimistel ebaõnnestuma. "Tuleme selle juurde tagasi kui ta on järgi mõelnud," ütles ta.

Samas Kaljurand ise ütles tänasel pressikonverentsil, et andis lahkumisavalduse peaministrile täna hommikul. "Täna on mu viimane tööpäev välisministeeriumis," ütles ta naerdes, et juhul kui ta presidendiks ei saa, siis on ta töötu.

Peaminister ütles meediale, et sarnase maailmavaatega kandidaadid vähendavad valimistel üksteise võimalusi, aga kandideerimine on igaühe põhiseaduslik otsus. "Ja Marina Kaljurannal oli tugev surve kandideerida avalikkuse ja meedia poolt ning ma mõistan, miks ta otsustas sellele survele järele anda," ütles Rõivas.

"Täna on minu hinnangul väga vara öelda, millised on ühe või teise kandidaadi šansid või kuidas Kaljuranna uudisega kellegi võimalused muutusid," ütles Rõivas. "Me oleme teinud Reformierakonna juhatuse otsuse toetada Siim Kallast ja meil pole plaanis seda otsust muuta."

Küsimuse peale, kas Siim Kallase väited võivad mõjutada Kaljuranna toetust, vastas Rõivas: "No seda tuleb küsida Marina Kaljurannalt. Aga ütlen uuesti, et Siim Kallase väljaütlemine oli ebaõnnestunud. Reformierakonnas ei ole kombeks inimesi põlu alla seada nende südametunnistuse pärast."

Tema sõnul on valimistel eelkõige oluline, et erakonnad oleks nõus oma jäikadest kandidaatidest lahti laskma. "Ma loodan, et sellest jäikusest on õpitud ja valimiskogu voorus on võimalik teise kandidaadi taha minna. Ma ei näe ühtegi võimalust, kuidas võiks saada presidendiks, kui mitu suurt erakonda on algusest peale ühe kandidaadi taga. Seetõttu ma loodan, et erakondade koostöövalmidus suureneb," rääkis Rõivas.

Küsimusele, kas peaminister on pettunud Kaljuranna otsuses, vastas Rõivas: "Ma olen peaministri ametis olnud kaks ja pool aastat ja ma olen selle ajaga korduvalt õppinud, et politiikas pole ruumi liigsetele emotsioonidele. Päris kindlasti ei tunne ma pettumust. Aasta tagune otsus Kaljurand välisministriks tuua oli õige otsus. Kui ta peaks osutuma valituks, siis see on valijameeste tahe."

"Me tahame näha kahe nädala jooksul sisulisi debatte. Me tahame kodanikuna teada, kes need inimesed on. Praeguste presidendikandidaatide seas on päris mitu, kelle puhul oleksin rahulik, kui nad läheksid Eestit esindama. Samas on ka neid kandidaate, kelle puhul ma hoiaks piip ja prillid, kui nad läheksid välismaale kohtumisele," rääkis Taavi Rõivas pressikonverentsil.