Pärast seda, kui Reformierakonna juhatus otsustas möödunud nädalal presidendikandidaadina toetada Siim Kallast, on meedias räägitud erakonna kahest leerist (ühed Marina Kaljuranna ja teised Siim Kallase toetajad - vaata graafikut SIIT), kokkulepete murdmisest, otsustamatusest, reetmises ning oravapartei kodusõjast. Liikvele on läinud jutud, nagu peaks Marina Kaljurand välisministri kohalt taanduma, kui otsustab siiski valimiskogus presidendiks kandideerida. Pole kahtlustki, et Taavi Rõivasel ja Marina Kaljurannal oli täna lisaks välispoliitikale ka paljustki muust rääkida.

"Jah, me kohtusime Marina Kaljurannaga, me tõepoolest vestlesime pisut ja vahetasime muljeid. Tegelikult oleme mõlemad veidi nördinud, mis meediapilt on kogu sellest asjast tekkinud," nentis Rõivas, lisades, et tegemist oli täiesti tavapärase vestlusega oma hea kolleegi Marina Kaljurannaga. "Pommuudist kindlasti oodata ei tasuks," ütles Rõivas, ja vastas järgmistele küsimustele:

Kas Reformierakonnas on kodusõda või mitte?

See on väga tugevalt liialdatud. Kui vaatame opositsioonierakondi, siis tõepoolest seal käib väga tõsine heitlus juhi koha peale. [...]

Reformierakonnas on ühes konkreetses küsimuses, mis on loomulikult Eesti elu jaoks oluline küsimus, inimestel erinevad seisukohad. Ma arvan, et see oleks väga halb, kui meil ei oleks üldse mõnes küsimuses erinevaid seisukohti. Sellist põhjakorealikku ühiskonda me ilmselt Eestile ei soovi. See väljend kodusõda on küll ikka väga tugevalt ilukirjanduslikult liialdatud.

Kuidas kavatsete kahte eri kandidaadi toetajate leeri liita?

Ma ei ütleks, et seda üldse kuidagi saab lõheks pidada, mida on vaja liita. Jah, mingis küsimuses on eriarvamusi. Neid küsimusi, kus põhimõttelisi eriarvamusi on erakonnas olnud, on olnud ka varem. Loomulikult tuleb kõigiga rääkida. Loomulikult tuleb selgeks rääkida ka mõned sellised kohad, kus inimeste tõlgendused on erinevad. Ma ei näe küll, et siin ei oleks võimalik tööõhkkonda taastada. Kindlasti on.

Küllap saame need presidendivalimised läbi, saame Eestile loodetavasti hea presidendi ja küllap siis on võimalik ka teiste teemadega tegeleda. Eesti jaoks olulisi teemasid on praegu väga-väga palju. Käimas olev haldusreform, Eestisse tulevad Briti ja teiste riikide sõjaväelased, riigieelarve tegemine, mitmed olulised eelnõud, riigireformidega edasi minek, eesistumiseks ettevalmistamine. Meil on käed-jalad tööd täis, ega me koguaeg nüüd ka presidendivalimistega ei tegele.

Reformierakond tegi oma juhatuse otsuse ära. Nüüd on kokku lepitud, et kandidaat Siim Kallas käib ja kohtub valijameestega ja teeb ka kampaaniat, loomulikult toetab ka erakond võimaluste piires. [...] Koguaeg pommuudiseid oodata vast ei maksa.

Aga siiski: kui Marina Kaljurand otsustab kandideerida presidendiks, kas ta peaks välisministri kohalt tagasi astuma?

Te panete ühte küsimusse mitu oleksit. Mul ei ole kombeks igasuguseid olekseid kommenteerida. Võtame rahulikult.