Neli meetrit kõrge ja kilomeeter pikk müür ehitatakse sadamasse viiva tee äärde. Selle rajamine algab sel kuul ja see peaks valmima aasta lõpuks, teatasid ametnikud AFP-le.

Müür, mida rahastab Briti valitsus märtsis sõlmitud kokkuleppe alusel, täiendab turvatara, mis juba ümbritseb sadamat ja La Manche’i-aluse tunneli suud.

„Ma kavatseme alustada selle suure uue müüri ehitamist väga varsti. Me oleme teinud tara, nüüd teeme me müüri,“ ütles nooremminister Robert Goodwill teisipäeval parlamendikomiteele.

Müüri maksumuseks hinnatakse 2,7 miljonit eurot.

Müüri rajamine lepiti kokku pärast seda, kui kümned tuhanded inimesed on üritanud La Manche’i väina ületada, ronides parvlaevadele ja Eurotunnelisse suunduvatele veokitele.

Esmaspäeval blokeerisid peamised teed Calais’sse ja sealt välja vihased Prantsuse veokijuhid, kes nõudsid sealse isetekkelise pagulaslaagri ehk „Džungli“ sulgemist.

„Džunglis“ elab praegu erinevatel hinnangutel 7000-10 000 sisserändajat.

Mõnikord kasutavad nad puuoksi teetõkete ehitamiseks, et Suurbritanniasse suunduvaid veokeid peatada. Kui veokid kiirust vähendavad, püütakse treileritesse ronida. Veokijuhtide sõnul on sisserändajad ja inimsmugeldajate jõugud sõidukeid raudkangidega rünnanud. Veokijuhtide sõnul on politsei vaatamata 2100 politseiniku paigutamisele sadamasse ja selle ümbrusse ülekoormatud ega ole võimeline teedel turvalisust tagama.

Prantsusmaa siseminister Bernard Cazeneuve lubas eelmisel nädalal „Džunglit“ külastades selle nii kiiresti kui võimalik sulgeda, kuid ütles, et seda tehakse etapikaupa.