Assar Pauluse kaitsja, vandeadvokaat Küllike Namm ütles ajakirjanikele, et tegemist oli kokkuleppemenetlusega ning kohtuotsust edasi ei kaevata.

Namm nõustus väitega, et kokkuleppemenetlusele mindi seetõttu, et teha lühemaks kohtuprotsessi, mis oleks võinud aastaid kesta. Kokkuleppe sõlmimine oli Assar Pauluse tahe. "Me leidsime, et see on mõistlik, see on minu kliendi huvides," lisas Namm.

Prokurör Andres Ülviste ütles, et tegemist oli kompromissiga, mille algatajaks oli teine pool. "Menetlusökonoomika huvides otsustasime selle kompromissi vastu võtta, pakkumine tuli teiselt poolelt. Ajaliselt me võidame kindlasti sellega," sõnas Ülviste, ja lisas, et tegemist oli õigustatud ja otstarbeka sammuga.

"Millised karistused oleks tulnud üldmenetluses kõikidele, seda oleks ma küsinud siis, kui me oleks jätkanud lõpuni üldmenetlust," sõnas Ülviste.

Nagu kompromissile omane, pidid mõlemad pooled ka järgi andma. 11 isikut olid nõus kokkuleppega, 14 aga mitte. "Mõnevõrra üllatav oli, et paari isikuga jäid kokkulepped sündimata, kuigi minu meelest olid tingimused täiesti vastuvõetavad," kommenteeris Ülviste.

Prokurör lisas, et kuigi süüdistusi on palju, ei pidanud prokuratuur kokkulepet tehes mitte ühestki süüdistuse punktist loobuma ning ei näe selleks põhjust ka järgnevas üldmenetluses nende Pauluse jõugu liikmetega, kellega kokkuleppele ei jõutud.

"Kindlasti on oluline fakt, et osa isikuid olid nõus võtma vastutuse neile süüks arvatud tegude eest ja olid nõus kandma karistust, olid nõus kokkuleppega. See peaks kindlasti mingi signaal olema ning mingil moel ka ühiskonnas vastu kajama," sõnas Ülviste kokkuvõtteks.

Harju Maakohus tunnistas Assar Pauluse (54) süüdi kuritegeliku ühenduse organiseerimises, ühendusega korduvas väljapressimises, dokumendi, pitsati ja plangi võltsimises ning kasutamises; Taago Voolu (27), Jaanus Kivimaa (40), Ats Pärnaste (40), Rünno Kristjuhani (50) tunnistas kohus süüdi kuritegelikku ühendusse kuulumises ja ühendusega korduvas väljapressimises; Gennadi Starodubtsevi (45) ja German Svetšnikovi (44) kuritegelikku ühendusse kuulumises ja tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises; Ragnar Toomi (40) dokumendi, pitsati ja plangi võltsimises; Sivart Saarmanni (41), Erik Meieri (45), Virgo Raudsepa (43), OÜ Barbarossa Investi ja Capital Inkasso OÜ kuritegelikku ühendusse kuulumises. Loe lähemalt SIIT.