Eelmisel teisipäeval tõusis Leedus kära, kui riigihangete teenistus teatas, et kaitseväele on ostetud turuhinnast kaheksa korda kallimalt köögiriistu. Kaitseminister Olekas kinnitas, et kui hinna kohta tekkisid kahtlused, pöördus ministeerium peaprokuratuuri poole palvega alustada uurimist. Prokuratuur alustaski Olekase sõnul juurdlust, kuid lõpetas selle, vahendab Leedu Delfi.

„Selline olukord kompromiteerib meie riigi poliitilisi jõupingutusi riigi kaitsmiseks ja suurema rahastuse eraldamiseks (riigikaitsele), kompromiteerib meie otsuseid inimeste silmis ning seetõttu peab poliitilise vastutuse võtma minister, et mitte kompromiteerida riigikaitse süsteemi, riiki ega sotsiaaldemokraatlikku erakonda,“ ütles Grybauskaitė teisipäeval. „Ma pöördun nii ministri kui ka sotsiaaldemokraatliku erakonna juhtkonna poole, et nad võtaksid omale poliitilise vastutuse, tähendab lõpetaksid riigile ja riigikaitsesüsteemile häbi tegemise, see tähendab, et minister ei saa enam töötada ning lisaks sellele valetada ja selgitada, et pöördus prokuratuuri poole. Nimetuse, mitte hinna pärast.“

Grybauskaitė ütles, et Olekas valetab, kui kinnitab, et kaitseministeerium pöördus ise kalli hanke asjus prokuratuuri poole. Presidendi sõnul kaebas ministeerium siis mitte hinna vaid kauba markeeringu peale.

Grybauskaitė sõnul lähenes köögiriistade hind kahele miljonile eurole.

Leedu peaminister ja sotsiaaldemokraatide juht Algirdas Butkevičius teatas, et usaldab kaitseministrit, ning kutsus Grybauskaitėt üles mitte tegelema politikaanlusega.

„Peaminister ei muuda oma seisukohta kaitseminister Olekase osas. Peaminister kutsub presidenti üles mitte tegelema valimiste eelsel perioodil politikaanlusega,“ ütles teisipäeval Butkevičiuse pressiesindaja Mindaugas Janulionis.